Хосе Грациано да Силва, генерален директор на ФАО, предложи четири начина за подобряване на храненето на хората, по време на международния симпозиум "Бъдещето на храните", който се проведе на 10-11 юни в Рим.
Първо, държавите трябва да разработят публични политики и законодателство с подходящи стимули, които насърчават частния сектор да произвежда здравословни храни.
Примерите включват данъци върху вредни храни, по-ясни и по-лесно разбираеми етикети на храни и ограничения за рекламиране на вредни храни, особено за деца.
Второ, правителствата трябва да насърчават консумацията на местни пресни продукти чрез създаване на местни вериги. Това означава по-добър достъп до местни, пресни продукти.
Трето, международните търговски споразумения следва да са такива, че да имат положително въздействие върху хранителните системи, тъй като дълбоко преработените продукти са по-активно ангажирани в световната търговия.
За съжаление не всички храни, които се считат за безопасни, са полезни за здравето. Търговията трябва да даде възможност за осигуряване на здравословна храна за населението , каза Грациано да Силва.
Четвърто, трансформацията на хранителните системи започва със здрави почви, здрави семена и устойчиви земеделски практики. Необходимо е да се преструктурира цялата хранителна система.
Грациано да Силва също така подчерта необходимостта от отглеждане на храна по начин, който не вреди на околната среда.
Коментари