Признаците се появяват в началото на лятото

Болестта шарка по сливата напада основно сливовите дървета, но също така вреди по прасковата, нектарината и кайсията.

Причинителят е вирус, който води до една от най-вредоносните зарази по много растениевъдни култури. Болестта е причина за унищожаването на насажденията с българския сорт Кюстендилска синя слива.

Вирусът на шарката по сливата се пренася чрез присаждане. Заразата се разпространява и чрез няколко вида листни въшки - голяма сливова листна въшка, малка сливова листна въшка, прасковена листна въшка, хмелова листна въшка и други.

Какви са симптомите

По сливовите дървета признаците на болестта се появяват в началото на лятото. Върху листата се образуват светли дъги, линии или други фигури. Най-типичният симптом е появата на пръстеновидни петна.

Когато листата започнат да застаряват, през втората половина на лятото, признаците се забелязват трудно.

При някои сортове петната и пръстените са със зелен цвят, докато останалата част на листа пожълтява. Тези признаци са известни като обратна шарка.

При други сортове симптомите се проявяват едновременно под формата на хлоротично и некротично прошарване. Върху плодовете се образуват единични или многобройни бразди и пръстени. Те могат да са по повърхността или да потънат на различна дълбочина.

В мястото на повредите плодовото месо е некротирало, и често сраства с костилката. По нея може да се забележи пръстеновидно напетняване.

Нападнатите плодове узряват по-рано и опадат малко преди редовната беритба. Те са безвкусни, не са подходящи за директна консумация или за консервиране.

ВНИМАНИЕ!

Шарката по сливата е много опасна болест по сливата, защото не се лекува.

Пренася се с посадъчния материал, както и с калеми и пъпки чрез листни въшки и цикади.

Силно заразените дървета се унищожават. При по-старите дървета това се прави през есента, когато опадат листата, тъй като е по-лесно, а при младите фиданки - може по всяко време.

Болестта напада още праскова и нектарина

Шарката напада също прасковата и нектарината.

Симптомите са във вид на светли петна и просветляване на нерватурата. Листните петури в горната си половина са стеснени.

Върху плодовете симптоми са подобни на повредите по сливата.

Кайсията също не е пощадена

Болестта вреди и по кайсията. Симптомите при този вид се виждат като светлозелени пръстени, прошарвания по дължината на нерватурата или некротични петна.

Проявата на болестта е зависимост от чувствителността на сорта. При някои напетняванията са светложълти пръстени, а при други - се забелязва зелен център или некротични петна, потънали в тъканите. Пръстените се отпечатват и върху костилката на плода.

Какви мерки да се вземат

При установяване на болестта се налага изкореняване на дърветата.

Задължително се третира срещу насекомите, които пренасят вируса.

При засаждане на нови дървета, трябва да се избират устойчиви или толерантни на болестта сортове.

Толерантни и устойчиви сортове

При сливите, устойчиви или толерантни към болестта, са сортовете: Стенлей, Стенлей плъм, Ана Шпет, Ажанска, Монфордска, Тулео Тимпуриу, Изобилие, Чачанска найболя, Ашатан, Опал, Жълта едра слива, Алтанова ренклода, Онтарио, Виолетова ренклода, Хубава Лувенска, Бюлска ранна, Нансийска мирабелка, Софийско чудо, Септемврийска слава, Балева слива, Кехлибарена слива и други.

При кайсията устойчивост към болестта имат сортовете Амандорла долче, Унгарска, Александрийска, Амброзия, Луизетова.

Силно чувствителен към шарката е прасковеният сорт Елберта.

ПРЕНОСИТЕЛИТЕ

Срещу листните въшки, които се приносители на болестта, е важно да се води редовна борба. Трябва да се има предвид, че неприятелят развива много поколения през годината, затова се пръска редовно.

За да е ефективна борбата, задължително е да се редуват инсектициди, които са с различно активно вещество.