Съветват от Опитната станция по поливно земеделие в Пазарджик

Особено внимание към полетата в Южна България, и особено в Тракийската низина, препоръчват на фермерите научните работници и експертите от Опитната станция по поливно земеделие в Пазарджик.

Наскоро те организираха открит ден на полето, на който присъстваха близо стотина фермери.

Със собствени сортове участваха представители на Института по земеделие-Карнобат, Института по растителни генетични ресурси – Садово, Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево и Института по полски култури – Чирпан.

Целта е на демонстрационните полета стопаните да видят как се държат подходящите за района култури при правилно избрани сортове и отглеждани при подходяща технология.

Според директора на станцията  доц. Георгиева

най-важен е правилният избор на вида и сорта култура

Тя посъветва фермерите да се съобразяват особено внимателно с микроклимата на южната част на страната. Иначе получаването на високи и стабилни добиви става  невъзможно.

Вече се е оказало, според нея, че някои от доскоро предпочитаните сортове не са достатъчно пластични към промените на климата, а други изискват по специфична агротехника.

В анализ за влиянието на метеорологичните условия през 2018-2019 г. гл. ас. д-р Самодова изтъкна влиянието на условията върху растежа и развитието на културите, сравнени с предишни години и засушаването през 2018 г., повлияло на поникването на всички есенници до края на декември – началото на януари.