По него НССЗ ще демонстрира иновация при български производител на зеленчуци

Националната служба за съвети в земеделието - НССЗ, като член на международен консорциум започна работа по проекта НЕФЕРТИТИ от програма "Хоризонт 2020" на 1 януари 2018 г.

Това е уникален проект на стойност 7 млн. евро, финансиран по Програмата за научни изследвания и иновации на Европейския съюз "Хоризонт 2020", по тръжна процедура RUR-12-2017 за свързани в мрежи европейски ферми за стимулиране на тематичния обмен на знания и намаляване на разликата в използването на иновации, обясниха от службата.

Той обединява 32 различни институции и организации, координира се от Института по земеделски технологии (Association de Coordination Technique Agricole (ACTA)) - Франция.

По него ще бъдат създадени 10 интерактивни тематични мрежи, той ще обединява 45 регионални клъстера (хъба) в 17 страни, включващи земеделски стопани и институции.

Фокусът на NEFERTITI е насочен към създаването на добавена стойност чрез обмен на знания, техническо съдържание и фермери между мрежите. Целта е да се стимулира възприемането и внедряването на иновации и да се подобри взаимното обучението между земеделските стопани от много държави в ЕС.

Едно от събитията, които ще позволят обмяна на опит между фермерите ще се проведе на 17 юни, когато НССЗ ще организира демонстрация за ефекта от групово използване на различини водоразтворими торове при зеленчуци.

Демонстрацията ще се проведе в стопанството на земеделския стопанин Никола Чавдаров - производител на зеленчуци от град Садово, Пловдивска област.

Могат да участват земеделски стопани, научни работници, консултанти, студенти, неправителствени организации и други заинтересовани лица в областта на земеделието, заявиха от НССЗ.