Драгомир Атанасов, агрометеоролог в НИМХ

И през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от неустойчиво време с чести превалявания. Вегетационните процеси при земеделските култури ще протичат при температури близки до климатичните норми.

При пшеницата, в полските райони на страната ще протича фенофаза млечна зрялост, а при посевите от ечемик ще се осъществява преход от млечна към восъчна зрялост.

При зимната рапица ще се наблюдава фенофаза узряване. При царевицата ще продължава листообразуването, а при слънчогледа ще се осъществяват листообразуване и бутонизация.

Наедряване на плодовете ще протича при овощните видове.

В лозовите насаждения ще се наблюдава цъфтеж.

През периода в пшеничните посеви щети нанася вредната житна дървеница. Провеждане на инсектицидни пръскания се налагат при достигане на икономическия праг на вредност (2 бр. ларви/m2).

Слънчогледовите растения през този период са отзивчиви на елемента бор и реагират положително на листно подхранване с борсъдържащи течни торове.

При семковите овощни видове, растителнозащитните мероприятия са свързани с борба срещу струпясването и ябълковия плодов червей.

При костилковите видове се цели предпазване от брашнеста мана, от вредната дейност на източния плодов червей.

При лозата растителнозащитните дейности са насочени за опазване от обикновена и брашнеста мана. Предвид честите превалявания се препоръчва употребата на фунгициди с комбинирано контактно и лечебно действие.

Условия за работа на полето ще се създават през последните дни от периода. Остава вероятността за градушки и интензивни валежи през периода, и нанасяне на щети по земеделските култури (полягане на пшеничните посеви, нараняване на плодовете при трайните насаждения).