Когато вирусите се настанят във фермата

16 юни 2019
Животновъдство
7524
Няма снимка
За да получи необходимия имунитет, телето трябва да забозае коластра веднага след раждането си. През първите 2-3 часа трябва да му се осигурят две хранения от по 1-1,5 литра коластра.
1 2 3 4
 

Идват проблемите - липса на юници, високи разходи за опазване на телетата, нарушено възпроизводство на млечното стадо

Загубите, причинени от вирусни заболявания, нанасят сериозни щети на млечното животновъдство. Негативите се изразяват в намаляване на показателите по възпроизводство на стадото и опазването на телетата.

Какво се случва във фермата

Вирусите са особена форма на живот. На практика се получава така: вирусът е широко разпространен в кравефермата, но леталните (смъртните) случаи не са много и на тях не се обръща внимание.

Но говедовъдът не може да отгледа достатъчно количество юници. Това е сериозно основание да се предполага, че вирусите са излезли от контрол защото:

1) ако част от подрастващите телета не расте добре;

2) ако ефективността от заплождането на юниците и кравите е ниска;

3) ако нараства броят на абортите и на мъртвородените телета;

4) смъртността сред телетата се увеличава.

Всички тревожни факти са налице и е необходимо да се промени системата за профилактика на вирусните заболявания в кравефермата, напомнят специалистите от Федерацията на европейските ветеринари (Federation of Veterinarians of Europe - FVE). И най-вече да се търси специалист, който да открие причината.

Какви мерки трябва да предприеме животновъдът

Трябва да създаде необходимите условия новороденото теле да получи коластрален имунитет. Но коластрата ще предпази телето от вируси само ако майка му има достатъчен имунитет към тях. За целта в началото и в края на сухостойния период се прави ваксинация.

Това е задача на ветеринарния специалист, който обслужва кравефермата. Защото, за да се направи ваксинационна програма за конкретното стадо, трябва да се изясни основният вирулентен фактор, който съществува в стадото.

Ако например доминира вирусната диария, трябва да се използват ваксини, ефективни при нейната профилактика и тогава най-напред се прави ваксинация за вирусна диария. Но ваксината е само фактор за създаване на имунитет. Но не гарантира пълна защита. Същевременно без ефективна ваксинация е невъзможно да се предпази стадото.

За успешното отглеждане на телета е много важно да се контролира качеството на коластрата. Защото, за да постигнете коластрален имунитет, трябва да се знае колко качествена е коластрата в кравефермата и как правилно да се използва.

Важното е да се събира проверена коластра, получена от здрави крави. Само тогава фермерът може да бъде сигурен, че тя ще предпази новородените телета от инфекции. Най-качествена е коластрата от следните крави:

по-възрастни животни (започвайки от 4-ото отелване);

животни, които дълго време се отглеждат в кравефермата;

след сухостоен период, не по-къс от 1,5-2 месеца, т.е. от крави, възстановили се след лактацията;

получавали дажби, съответстващи на потребностите на преживните животни;

пасищно отглеждани.

Съставът на коластрата рязко се променя след отелването

Антителата, обуславящи имунитета на новородените телета, не минават през плацентата на кравата. А постъпват от коластрата пряко през стомашночревния тракт на новороденото животно. В зависимост от това дали правилно и навреме новороденото теле получи коластра зависи по-нататъшната му устойчивост на болести и следователно целият му живот.

Именно затова трябва фермерът да дава навреме коластра на новородените телета:

през първите 2-3 часа - две хранения от по 1-1,5 литра коластра;

новородените телета (за разлика от човека) нямат антитела в кръвта;

имуноглобулините попадат в кръвта само през първите 24 часа След това се наблюдава единствено локален имунитет за стените на чревния тракт;

"закъснялото" даване на коластра води до увеличаване на заболеваемостта 3-4 пъти.

Друг начин на предпазване от вирусни заболявания е прилагането на хиперимунен серум

Предимството му е, чe е получен от животно от кравефермата, ваксинирано по най-приемливата схема за конкретното стадо. И най-важното - в организма му циркулират всички онези вируси, които имат повечето от животните в стадото.

Така се получава ефективна защита, особено през първите седмици от живота на телето.

Но за целта трябва да има хиперимунни животни. От тяхната кръв се прави серум, който се използва като профилактично средство.

Още от Животновъдство
0

Заради африканска чума по свинете в камбоджанските провинции Ратанакири, Тбонгхмум, Свей-Рьенг, Такео и Кандал са загинали 3 211 свине, съобщава AsiaNews.

0

От момента на появата на АЧС във Виетнам опасното вирусно заболяване по свинете вече е потвърдено във всички провинции на страната с изключение на Нинтхуан, съобщава VietNam News.

0

 За 8 нови огнища на африканска чума по свинете през последната седмица в румънския окръг Гюргево, съобщава Adevarul. Службата по безопасност на храните (DSVSA) - Гюргево, съобщи,

0

От днес и армията се включва в засиления контрол върху придвижването на хора и превозни средства в зоните, в които са открити заразени с африканска чума прасета, съобщава БНР..

0

Стадо овце намери полянка със сочна зелена трева в парижкото предградие Сен Дени, съобщава Est Republicain. Те бяха доведени тук от участници в проекта "Градски пасторализъм".

Последни новини
0

Поредно нападение на кафява мечка в село Кладница беше регистрирано през последната седмица на месец юни, съобщи БНР. Животното е нападнало и унищожило четири пчелни кошера в пернишкото село,

0

За 18-ти път от 23 до 27 юли 2019 г. село Гавраилово ще бъде домакин на празникът, превърнал се в традиция. Производители и овощари от цялата страна ще се включат за пореден път на събитието "Златна

0

Сиво гниене се проявява чак до прошарване и узряване на гроздето. По зърната се появяват бледокафяви петна, от които кожицата лесно се обелва. При влажни условия, каквито настъпиха,

0

Атмосферното налягане ще е около средното за месеца. През нощта ще бъде ясно и тихо. Призори на места в източните райони ще се образуват краткотрайни мъгли. Утре ще е предимно слънчево.

0

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева се среща с инж. Васил Василев, председател на Националното ловно-рибарско сдружение Съюз на ловците и риболовците в България (НЛРС-СЛРБ),

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Севлиево и Велико Търново получиха голямата награда „Образцова община“ за Северен централен регион на церемония, организирана от „24 часа“ във Велико Търново. Регионалните награди са част от националната инициатива на „24 часа“ за отличаване на най-добрите общини в България. Тя ще приключи с национални награди в края на годината,

Остър психологически трилър от британката Мишел Адамс  В новия си роман “Между лъжите” (ИК “Сиела”) британската писателка Мишел Адамс държи читателя в напрежение до последния ред, разплитайки мистерията около забуленото в непроницаема мъгла минало на изгубилата паметта си Клоуи. Острият психологически трилър, който излиза в разгара на лятото,

Тържествена проява , посветена на годишнината от рождението на Апостола на свободата, се проведе днес пред паметника на Васил Левски. В събитието участваха председателят на Общински съвет Силистра- д-р Мария Димитрова, зам.-кметовете г-жа Денка Михайлова и инж. Тихомир Борачев, секретарят на общинска администрация г-н Ростислав Павлов, зам.