Птицевъдство: Всяко недоглеждане може да опразни джоба

15 юни 2019
Животновъдство
4581
Няма снимка
При кокошките носливостта през втората яйценосна година намалява с 15-20 на сто
1 2 3 4 5
 

Понякога по-малко, друг път повече, напомня птицевъдният експерт Ангел Рангелов

Жени Владинова

- Г-н Рангелов, какви домашни птици най-често се отглеждат в личните стопанства или т. нар. семейни ферми?

- В личните стопанства у нас обикновено се отглеждат малко птици.

Но стремежът е да са от различни видове - кокошки, пуйки, гъски, патици и рядко токачки.

Възрастните птици (пуйки, гъски, патици) се отглеждат главно за яйца за люпене. Само кокошките се отглеждат за получаване на яйца за консумация. От другите видове птици се получават много по-малко яйца от една птица. Те са доста скъпи и затова са само за люпене.

- Какво бихте посъветвали стопаните, за да получат повече яйца и от кои птици?

- Добре да се знае кога и колко време носливостта е висока, а яйцата са с приемлива себестойност (цена). Този въпрос много рядко се поставя при отглеждането на птици в личните стопанства. А трябва.

- Как може да се контролира яйцеснасянето?

- Когато се желае запазване на носливостта на кокошките на високо ниво и през втората яйценосна година и когато отглеждането на ярки е скъпо, трябва да се предизвика принудително линеене

По този начин се удължава срокът за тяхното изгодно ползване. След него те запазват сравнително висока носливост. Яйцата са с по-високо тегло, а изгодата от това е реална. С него се правят и икономии от отпадане на нуждата да се отглеждат или купуват ярки.

- Кога може да се придизвика принудително линеене?

- По всяко време на яйценосния период. Но най-добре е това да става след преминаване на максимума на носливостта. Обикновено тя се предизвиква след 9-12-месечна носливост на кокошките.

- Има ли връзка между възрастта на кокошката и носливостта?

- Категорично да. Затова е добре стопаните сами да преценяват и определят правилно изгодната продължителност на използване на домашните птици. Добре е да се знаят най-общите биологични закономерности при тяхната носливост. И задължително каква е зависимостта на носливостта от възрастта

- Кои са най-яйценосните години за различните видове домашни птици?

- При кокошките носливостта през втората яйценосна година намалява с 15-20 на сто, през третата - с 30-40 на сто, а през четвъртата - с 40-50 на сто в сравнение с първата.

При пуйките носливостта през втората година е с 5-10 на сто по-висока от тази през първата.

През третата намалява с 5-10 на сто, а през четвъртата намалението достига 25-30 процента.

При гъските през втората година носливостта се повишава с 25-30 на сто.

През третата се повишава с 60-70 на сто, а през четвъртата - с около 50 на сто. След това носливостта много бързо намалява.

При патиците носливостта през втората година се увеличава с 10-15 на сто. А от третата започва намаление - с 5-10 на сто, и с 25-30 на сто и повече през четвъртата и след това.

- Тази информация е полезна, но помага ли при подмладяване на стадото?

- Тя е полезна при определяне на размера на птичите стада в личните стопанства. Но е важна също така и за продължителността на отглеждане на птиците. Може също така да служи и при планиране на попълненията с млади птици или т. нар. годишен оборот на стадата. И нека не се забравя, че всяко недоглеждане струва пари - понякога по-малко, друг път повече.

Ако домашните птици се отглеждат за яйца за люпене, добре е да се знае, че половата им активност е сравнително кратка:

при кокошките тя продължава не повече от 6-7 г.;

при петлите - не повече от 5 г.;

при пуйките и патиците тя е до 4-6 г.;

при гъските е по-продължителна и трае до 8 години;

най-активни в това отношение са гълъбите и при тях половата активност достига до 10 години.

- Колко дълго живеят домашните птици?

- Много, ако трябва да бъдем точни. Кокошките живеят до 13 г.; пуйките и токачките - до 20 г.; гъските - до 24 г.; патиците - до 20 г; гълъбите - до 15 г.

Имало е и случаи, при които гъски са достигнали до 80 г., а кокошки - до 50 години. Разбира се, това са изключително редки, сензационни случаи.

Още от Животновъдство
0

Европейското производство на свинско месо ще остане стабилно. Очаква се, че през 2020 г. то ще се увеличи с около 1,4%. Търсенето на свинско месо през 2019 г.

0

В периода 2014-2017 г. общото потребление на антибиотици в испанското животновъдство е намаляло с 32,4%, съобщава Ncbi въз основа на данни на фармацевтични лаборатории.

0

Стартира депопулация на дивите свине с цел предпазване на промишлените свинеферми от зараза със смъртоносния вирус на африканската чума по свинете (АЧС).

0

Заради африканска чума по свинете в камбоджанските провинции Ратанакири, Тбонгхмум, Свей-Рьенг, Такео и Кандал са загинали 3 211 свине, съобщава AsiaNews.

0

От момента на появата на АЧС във Виетнам опасното вирусно заболяване по свинете вече е потвърдено във всички провинции на страната с изключение на Нинтхуан, съобщава VietNam News.

Последни новини
0

По принцип скакалците са насекоми, които често виждаме в градината, но рядко се намножават толкова, че да станат сериозен вредител по културите. Мароканският скакалец е видът,

0

- Бабите не са това, което бяха, обясни документа бившият  социален министър Иван Нейков - Предвиждат IT курсове за стари хора и специални пазари, на които да продават собствена продукция Всеки

0

Състояние на кошера без отваряне - съветите към пчеларите са на pchelar.eu. 1. Ако на преградната дъска има лазене, стрелкане една към друга, лутане без летеж - липса на майка 2.

0

Продукти: 2 ч. чаши нискомаслено кисело мляко (1%), ако искате можете да използвате и айрян, 6 суп. лъж. пълнозърнесто брашно, 2 яйца, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. зехтин, 1 вр.

0

Специалисти от Националната служба за съвети в земеделието и фермери от района на Троян присъстваха на демонстрация на иновативна технология за превенция от болести и неприятели и защита от

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От рокли на точки до такива, наподобяващи мъжки костюм - 2019 година обещаваше много и различни модни трендове, пише "Инсайдър". Някои от тях обаче се оказаха с "кратък срок на годност" и още в средата на годината се превърнаха в демоде. В началото на годината например, като че ли всеки имаше малки слънчеви очила.

Радина Кърджилова и Деян Донков ще играят пиесата “Любовникът” Царево се превръща в морска столица на културата до края на месеца и ще събере край морето звездите на българския театър и именити художници в рамките на фестивала “Арт Поток”. Той се откри вчера и ще продължи до 30 юли. Форумът, който се организира за четвърто лято под патронажа на

Над 40° ще е във Франция, жега в България само в неделя и понеделник Европа ще бъде засегната от нова гореща вълна следващата седмица и температурите ще надвишат 40°. Тя обаче ще подмине България, като горещо ще е единствено в неделя и понеделник. Миналия месец екстремни жеги предизвикаха пожари в Испания, Франция и Германия.