Повечето български фермери са отворени към новостите, добре са запознати с машините и инвестират в такива, които могат да им дадат най-добрите резултати, казва Людмил Стоицев от Тайтън

Ивона Величкова

Vaderstad е марка, добре позната и широко използвана от българските земеделски производители. Затова заедно с Людмил Стоицев, продуктов мениджър Прикачен инвентар в Тайтън Машинъри България поговорихме за последните иновации при машините на шведския бранд.

Най-напред вниманието ни привлече култиваторът Carrier. Той може да бъде оборудван с различни типове дискове - с размер от 410 до 610 мм. На стандартния модел, с дискове от 450 или 470 мм в диаметър, също така могат да бъдат монтирани иновативните дискове CrossCutter представени от Vaderstad на последното изложение Агритехника. С тях брандът спечели наградата Машина на годината. "С тези дискове Vaderstad въвеждат напълно нов работен диапазон при почвообработката", споделя Стоицев.

Уникалният диск CrossCutter е предназначен за интензивна ултра плитка обработка на работната дълбочина 2-3 см. Поради формата на диска и висококачествената шведска стомана, CrossCutter Disc осигурява пълно нарязване и интензивно смесване при плитка работна дълбочина. По този начин растителните остатъци могат да се разградят по-бързо и да се направи много добър мулч в горния слой на почвата.

Ултра плитката обработка на почвата с дисковете CrossCutter подобрява хигиената на полето - оставя го почистено след жътва. Поникването на семената на плевелите се активира от светлината, което обуславя факта, че като цяло повечето култури покълват на плитка дълбочина на почвата. Ако са затрупани твърде дълбоко тези семена могат да останат в латентно състояние в продължение на много години. Например семената на маслодайната рапица могат да покълнат, след като са стояли 20 години в почвата. Дотогава те ще действат като плевелна култура в новите посеви, намалявайки потенциала на добивите.

С повторно минаване върху поникналите растения, се осигурява добрата хигиена на полето за следващата култура. "Това наистина е много полезно, с оглед на проблемите, които земеделците срещат в борбата с плевелите", подчертава продуктовият мениджър на Тайтън.

Въпросните дискове могат спокойно да бъдат монтирани на всеки един стандартен култиватор Carrier. Така че реално, купувайки си култиватор Carrier и оборудвайки го с тези дискове българските земеделци имат възможността да получат още едно много сериозно предимство. "Този диск е нов на пазара, ние го предлагаме от миналата година. Доста български земеделци вече го имат в стопанствата си и обработват своите полета с него", коментира Стоицев.

Стърнищният култиватор Topdown също е добре известен на родните фермери. Той служи за обработката и подготовката на сеитбеното легло след жътва с едно минаване. Машината има няколко работни зони - отпред започва с дискова секция, след това има работни органи, които работят в по-голяма дълбочина, следва подравняване на почвата и разбира се, уплътняване с агресивен валяк. Стърнищните култиватори Topdown са налични в различни работни ширини - от 3 до 9 м.

Друго интересно предложение от Тайтън са есенните сеялки - Rapid и Spirit

Основната разлика между двете машини е в притъпкването. При Spirit то става преди изсяването, докато при Rapid - след него. Сеялката Rapid е по-подходяща за по-тежки почвени условия. Някои земеделци я използват и за директна сеитба. Spirit, от своя страна, е по-скоро за по-леки, по-средни почви или за много добре обработено поле.

И двете сеялки имат доста сериозен капацитет. Както всяка една машина на Vaderstad, тук се гони продуктивност, скорост и капацитет.

Производителят не предлага машини, които правят само една обработка и се ползват само с една цел. Всички те са насочени към това земеделците да бъдат максимално ефективни в своята работа, максимално продуктивни и да свършат работата си на полето за по-малко време. Именно затова и есенните сеялки задължително са оборудвани в предната си част с дискова секция, с която да подготвят перфектно сеитбеното легло.

Сеялките Rapid са налични в работна широчина от 3 до 8 м, с или без торовнасяне, с обем на бункерите от 4 000 до 6 000 литра. Иновативното при тях е системата SeedEye налична за пневматичните модели. Благодарение на нея можем да следим всяко едно семе, което минава през сеитбената тръба. Увеличаването на достъпа до информация е ключът към умното земеделие

Благодарение на тази система земеделците за първи път имат възможност да задават брой семена при своята есенна сеитба, които желаят да вкарат в квадратен метър.

Не бива да пропускаме и сеялката световен рекордьор - Tempo L, 16-редова, с торовнасяне. Именно този модел държи световния рекорд за изсяване на царевица, впечатляващите 5020 декара за 24 часа. Той е постигнат, като сеяката е агрегатирана към трактор Case IH Magnum. "Комбинацията от двете машини е наистина изключително продуктивна", отбеляза Стоицев.

Сеялката се предлага с различен брой секции - от 6 до 24-редови, прикачни или навесни, с или без торовнасяне. "Това, което е интересно е, че представяме модела Tempo TPV, но оборудван с 12 секции и работещ на междуредие от 45 см", разказа Стоицев.

Със тази сеялка фермерите могат да изсеят своята рапица и да направят есенна обработка. Премахвайки напролет от същата тази сеялка 4 секции, тя може да стане вече 8-редова с междуредие от 70 см. Т.е. с една машина, без да инвестираме в две сеялки, можем да направим своята есенна и пролетна кампания. Самото преминаване от 12- към 8-редова сеялка е много лесно и бързо.

"Смея да твърдя, че повечето български фермери са отворени към новостите, добре са запознати с машините и съответно инвестират в инвентар, който може да им даде най-добрите резултати", заключи Стоицев.

Култиваторът Carrier може да бъде оборудван с различни типове дискове - с размер от 410 до 610 мм
Култиваторът Carrier може да бъде оборудван с различни типове дискове - с размер от 410 до 610 мм