Мургавец удържа на бури и дъжд, Надита и Гинра са нови с над 30% мокър глутен

Радина Иванова, Садово

Институтът по растителни и генетични ресурси “К. Малков” - гр. Садово се гордее с факта, че от четирите групи за стандарт, не работи с пшеници от група Г. Защото за научното звено качеството е на пиедестал от дълги години. И съветва родните зърнопроизводители да държат на качество, за да могат утре да са конкурентни на европейския пазар.

Според агрономите от института сертифицираните и качествени семена са инвестиция, която може да се отплати, за разлика от тази в нискокачествени семена, които не се знае как ще се държат при определени климатични промени.

Преди няколко седмици от института представиха своите постижения в растениевъдството и генетиката от последните години пред родни и чуждестранни гости на "Ден на фермера в Садово". Синтез на ценната информация за сортовете пшеница, която бе дадена тогава ви представяме:

Мургавец

Според зърнопроизводители от Южна България тази година сортът ще даде най-голям добив.

Той е един от малкото осилести сортове на института. Има много едър клас, с едро и добре оцветено зърно, отговаря напълно на изискванията за група Б. От него се прави чудесен хляб. Толерантен е на икономически важните болести, адаптивен, с много добра сухоустойчивост и добра студоустойчивост. Така го описва доц. Златина Ур.

Според нея на него може да се заложи, защото дълго време дава много стабилни добиви, което е важно за земеделците.

Старозагорски зърнопроизводител дори твърди, че сортът е устоял и след градушка.

От Института по растителни и генетични ресурси го препоръчват за Западна България. Търсен е и в ловните стопанства.

Надита

Най-новият сорт, признат през 2018 г., е с мокър глутен над 30%. Създаден е с участието на доц. Златина Ур, кръстен на нейна помощничка. При изпитване в сортова комисия е дал над 1000кг/дка в Северна България, което е повече от двата чужди стандарта Анапурна и Авеню. Има висока хектолитрова маса. При последни резултати в технологична лаборатория се доказва, че държи високо качество. С много добра студоустойчивост и по-ниска сухоустойчивост е, затова се препоръчва за северните райони.

Все още учените от института се интересуват от способността му да брати. Явно, че така компенсира гъстотата - видяхме го от опит, защото в началото беше рядък, но по-късно се възстанови, казват те. Затова ще изследват това му свойство.

Гинра

Още един нов сорт, който е с 30% мокър глутен. За първа година ще предлагат семена от него. Създаден е, за да отговори на търсенията. Този сорт е съчетание на висок добив и устойчивост на жълта ръжда. Макар да е с дребно зърно, дава добър добив. Доц. Златина Ур вярва, че ще се докаже.

Гизда

Със запазеното качество на сорт Победа, но с по-високи добиви, особено ако се третира с азот. От последните три години предлагат семена от него. Сухоустойчивостта му обаче не е голяма. Изследванията на ИАСАС показват, че се държи добре в цялата страна.

Фермер

Това е друг вариетет на сорт Победа. Устойчив на икономически важните болести, с висок добив и много високо качество, въпреки че е в група Б. Препоръчван е за по-студени райони. Доц. Ур съветва да не се третира с подобрители, за няма странични явления.

Гея 1

Най-високодобивният сорт, създаден в земеделския институт, е препоръчван за Южна България, тъй като узрява от 3 до 5 дни преди стандарта и така изпреварва вредата от сушите. Нискостъблен, устойчив на болести, оронване и полягане, сухо- и студоустойчив с твърд ендосперм, предразположен за отглеждане при интензивна технология. В Добруджа дава до 1000 кг/дка.

Никибо

Този сорт е подобрен на Прелом. Тъй като зърното е едро, скъсяването, което е направено, намалява възможностите за полягане. Има висока продуктивност и добра устойчивост на болести като сорт Николай, но е по-ранен с около 5 дни, сравнява ги гл. ас. д-р Благой Андонов. Макар и по-дребен, зърното на Никибо е с много добро качество.

Боряна

Сорт много пластичен и подходящ за биологично земеделие, който е в група Б. Подходящ е за по-слаб тип почви и за Северозападна България. Друг от група Б е Царевец - високодобивен, с дълъг клас и с много голям брой класове и зърна в тях (3-5 бр.). Толерантен е към икономически важните болести, суша и студ. Устойчив е на полягане и оронване. В района на Нови пазар получават около 850 кг/дка.

Садово 772 е от група Б, сухо- и студоусйточив е, с изключителна адаптивност и голям потенциал за добив и качество. Проблемът му е, че е толерантен към кафява ръжда и брашнеста мана и се нуждае превантивно от едно-две пръскания. Препоръчва се за Южна България.

На "Дни на фермера" в ИРГР- Садово представени бяха и така познатите Садово-1 и Победа - сортове с доказано качество през годините.

Учените от института представиха още зимоустойчивото и подходящо за неплодородни почви тритикале сорт Рожен, твърдата пшеница Деница, пивоварния ечемик Поток - типичен зимен сорт, който намира все повече почитатели, както и други чудесни сортове ръж, овес, лимец, грах и борчак.

Ас. Иван Алексиев и новата директорка доц. д-р Катя Узунджалиева откриват традиционния "Ден на фермера", който се проведе на на 22 май
Ас. Иван Алексиев и новата директорка доц. д-р Катя Узунджалиева откриват традиционния "Ден на фермера", който се проведе на на 22 май
Шест сорта на ИРГР Садово са включени в сортовата листа на Турция, коментира ас. Иван Алексиев
Шест сорта на ИРГР Садово са включени в сортовата листа на Турция, коментира ас. Иван Алексиев