Заради превенцията и неразпространението на смъртоносното заболяване африканска чума по свинете Българската агенция по безопасност на храните издаде нова заповед, с която се прилагат допълнителни мерки против разпространението на смъртоносния за свинете патоген. В заповедта подробно са описани изискванията за осъществяване транспортирането на свине на територията на България.

Според заповедта придвижването на домашни свине с произход от индустриални свиневъдни обекти и свиневъдни обекти тип "А" от населените места до съответните свиневъдни обекти става само след писмено уведомление по електронен път от оператора в рамките на най-малко 48 часа преди движението до съответната областна дирекция на Агенцията по безопасност на храните по произход с прикачен към него резултат от лабораторно изследване.

Транспортното средство, с което се превозват свинете, се дезинфекцира на дезинфекционен пункт при изхода на свиневъдния обект на произход при спазване на процедурите за дезинфекция. Движението се извършва без спиране и разтоварване преди крайната дестинация.

Целта на новите изисквания целят предотвратяване появата и разпространението на африканска чума по свинете у нас.