За да са качествени изкуствените майки, времето трябва да е топло, без резки промени на температурата, да има постоянен приток на нектар и пресен цветен прашец.

Семействата трябва да са силни, с голям брой млади пчели, пчели кърмачки, които произвеждат много млечице и обилно хранят ларвите за майки.

На първо място - да имат добър произход и да са отгледани при добри условия. Най-подходящото време е май, юни и юли - в зависимост от климатичните различия на отделните райони. Но винаги се прави през т. нар. роеви период.

Друго правило: Не бива да се подранява с отглеждане на изкуствени майки - през април е рано, а през август стремежът към размножаване при пчелите е преминал. Освен това по-голяма част о пчелите са остарели и изтощени.

Изключение: При нужда добре развити майки може да се отгледат и през август, ако има поддържаща паша, като семействата отглеждачи трябва да се подхранват и да се подсилят със зряло люпещо се пило.

За да се запазят търтеите: Бащините семейства също трябва да се подхранват и до ри да се осиротят

Но по време на най-силната главна паша (първа или втора) голяма част и от младите пчели се включват активно в събирането на нектар и прашец и обръщат по-малко внимание на маточниците. Затова тогава приемането и изхранването на ларвите за майки е по-слабо.