Продукти: 500 г телешко месо, 4 средно големи глави лук, 1 главичка чесън, 1 суп. лъж. захар, 3 суп. лъж. аджика*, 2 суп. лъж. кетчуп или доматена паста, 2 средно големи картофа, 1 1/2 ч. чаша кисело зеле от буркан (тъй като вече му премина времето), половин лимон, подправки (босилек, сух копър, черен пипер на зърна, дафинов лист), 2 суп. лъж. растително масло.

Приготвяне: Телешкото месо се нарязва на ивици. Лукът се нарязва на ситно, добавя се захарта и се запържва в тиган с растително масло за 10-15 минути, като се разбърква от време на време. Захарта играе важна роля: не позволява на лука да покафенее докато се пържи и придава на ястието интересен вкус.

Обелете чесъна, смачкайте всяка скилидка с широката част на ножа и нарежете на ситно. Поръсете с щипка сол. Солта усилва аромата на чесъна докато се запържва. Добавете чесъна към лука, разбъркайте и пържете заедно още 2-3 минути. Прибавете телешкото, покрийте с капак и оставете да къкри 10 минути, докато месото промени цвета си и си пусне сока.

Добавете към месото кетчупа и аджиката и оставете да къкри още 10 минути.

Обелете картофите и ги нарежете на кубчета.

Прехвърлете запържената смес от тигана в дълбока тенджера, добавете картофите и залейте с гореща вода, така че водата да е около 2 см над продуктите. Прибавете подправките и варете около 10 минути, до полуготовност на картофи.

Нарежете киселото зеле, добавете в тенджерата и варете на много слаб огън около 2 часа. След 2 часа изстискайте сока от половин лимон. Опитайте ястието и ако е необходимо, прибавете още малко сол.

Как да си приготвим аджика

Продукти: 1 кг сладки червени чушки, 250 г люти чушки, 250 г чесън, 2-3 връзки копър, 2-3 връзки магданоз, сол на вкус

Начин на приготвяне: Измийте и почистете от семките червените чушки. Същото направете и с лютите чушки. Почистете чесъна. Зеленийките измийте. Всички съставки смелете през месомелачка. Някъде ги варят за 5-7 минути, но може и в сурово състояние.

Слага се сол на вкус. Разбърквате и пълните в бурканчета. Стерилизирате ги и си имате вкусна аджика.

Източник: http://russianfood.com