Каротеноидите се въвеждат в дажбите за птици за пигментация на яйчни жълтъци и кожата на бройлерите. Тези органични пигменти имат важна функция за защита на тъканите от разрушаване, дължащо се на окислителния процес, което води до свободни радикали.

От над 700 известни каротеноиди в природата специална антиоксидантна роля се приписва на кантаксантина. Чрез оцветяване на жълтъка кантаксантинът му придава оранжево-червен цвят.

Въвеждането на 6 мг кантаксантин на килограм дажба за родителските стада показва оптимална ефикасност.

Същата доза кантаксантин за кокошки- носачки през 24-те седмици от периода на пронасяне води до статистически значимо подобрение в общия антиоксидант на капацитета на яйчните жълтъци, както и до понижаване на нивата на малондиалдехида в жълтъците и кръвта на деня и дори на 7-дневните пилета.