Най-вкусните понички

05 юни 2019
Кулинария
32211
 

Продукти: 500 мл прясно мляко, 2 яйца, 125 г масло или маргарин, 2 суп. лъж. (+ 1 ч. лъж.) захар, 1,5 ч.л. сол, 1 пак. суха мая, 1 ч. чаша топла вода, брашно, колкото поеме, така че да се получи не много стегнато тесто, но да не се лепи по ръцете - около 400 г.

(От тези продукти се получават повече от 40 понички, можете да намалите дозите на половина)

Приготвяне: Смесете млякото с водата и леко загрейте. Добавете захарта и маята. Разбъркайте и оставете дрождите да се активират (около 15 минути).

Прибавете яйцето и маслото (може да е със стайна температура или предварително разтопено). Посолете.

Добавете ванилия (в рецептата не е посочена, но с нея поничките стават по-вкусни).

Всичко много старателно се разбърква и едва тогава постепенно се изсипва брашното. Прехвърлете сместа върху плота и месете, като продължавате да прибавяте брашно. Тестото не трябва да е много меко, но не трябва да е и прекалено твърдо - средно.

Нужното брашно е около 400 г. Покрийте с кърпа и оставете да "почива" за 1,5 часа, докато тестото удвои обема си. Когато това стане можете да пристъпите към приготвянето на поничките.

Разточете тестото на кора с дебелина около 1 см. С помощта на чаша с подходящ размер изрежете кръгчета, които също се оставят за известно време "да се надигнат".

Загрейте добре растителното масло в дълбок тиган. Количеството олио трябва да е такова, че поничките да плуват в него, без да докосват дъното. Пържете от двете страни до златистокафяво. Поставете готовите понички върху хартия.

Докато следващата порция се пържи, можете да се заемете с пълненето на готовите. С остър нож направете отстрани срез и напълнете с предпочитаното сладко. Ако не искате да пълните поничките, можете просто да ги поръсите с пудра захар.

Още от Кулинария
0

Рецептата е на Илиана Атанасова от Пловдив Ако в хладилника ви се намира пакет бутер тесто, а реколтата от праскови вече е узряла, опитайте да направите този лесен и много вкусен пай.

0

Опитайте интересна комбинация от пилешко месо и сладко-кисел дресинг от сочни вишни. Продукти: 500 г пилешки гърди, 2 суп. лъж. вишни почистени от костилките (10-12 плода), 2 салати, 1 вр.

0

Рецептата изпраща Йорданка Младенова от Благоевград Ябълките придават на месото специален, уникален вкус с леко киселата си жилка. Това ястие може да се приготви дори за празничната трапеза.

0

Продукти: 2 ч. чаши нискомаслено кисело мляко (1%), ако искате можете да използвате и айрян, 6 суп. лъж. пълнозърнесто брашно, 2 яйца, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. зехтин, 1 вр.

0

Не се пече Продукти: 200 г бисквити, 100 г масло За белия крем: 400 г крема сирене (най-малко два пъти претрита извара), 350 мл сметана (33% масленост), 150 г пудра захар,

Последни новини
0

Тя е в русенско село. Умъртвяват всички прасета в радиус от 3 километра Африканската чума стигна до индустриален свинекомплекс в България, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните

0

Да не го причиняваме на децата през лятото Проучване, публикувано в канадското списание за обществено здраве, представи тревожни резултати от проби с използвани двукратно и трикратно

0

Най-важното изискване за него е да бъде много силно семейство. Препоръчително е семейството да е в 12-рамков кошер. Трябва да е много силно с няколко пити мед и прашец, много люпещо пило,

0

Какво трябва да умее да прави? Всеки стопанин на куче сам решава какво да разрешава и какво да забранява на своя любимец. И така какво трябва да умее да прави възпитаното куче: Носи намордника със

0

Листното торене може да започне още при възобновяване на вегетацията и да продължи до след беритбата на плодовете. Сега, а и на по-късни етапи, може да се използва българският листен тор лактофол

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За да привлечете и задържите един мъж до себе си е нужно да знаете някои малки женски хитрини или казано по-ясно техники за събужда не на желанието и постигане на сексуална зависимост. Накарате ли го да ви желае и направите ли го зависим, вечно ще е ваш. Откъсът от книгата на Азора Райс – „Смени леглото” – ще ви научи как.

Българският треньор Павел Дочев се завърна в Росток и разочарова феновете на “Ханза”. Водилият до края на миналата година местния тим специалист стигна драматично до 3:3 с новия си отбор “Виктория” (Кьолн) на старта на сезона в III лига на Германия. Домакините от “Ханза” поведоха с 3:0 с голове между 9-ата и 19-ата мин пред 15 587 зрители на

“Момичетата на Бонд” вече ще са “Жените на Бонд” “Влез, 007.” - вратата се отваря, но в стаята не влиза очакваният от всички Джеймс Бонд, а красива чернокожа жена. Името на актрисата е Лашана Линч, а ролята, както вече сте се досетили, е на световноизвестния британски таен агент - 007. За пръв път в 56-годишната история на филмовата поредица,