Продукти: 500 мл прясно мляко, 2 яйца, 125 г масло или маргарин, 2 суп. лъж. (+ 1 ч. лъж.) захар, 1,5 ч.л. сол, 1 пак. суха мая, 1 ч. чаша топла вода, брашно, колкото поеме, така че да се получи не много стегнато тесто, но да не се лепи по ръцете - около 400 г.

(От тези продукти се получават повече от 40 понички, можете да намалите дозите на половина)

Приготвяне: Смесете млякото с водата и леко загрейте. Добавете захарта и маята. Разбъркайте и оставете дрождите да се активират (около 15 минути).

Прибавете яйцето и маслото (може да е със стайна температура или предварително разтопено). Посолете.

Добавете ванилия (в рецептата не е посочена, но с нея поничките стават по-вкусни).

Всичко много старателно се разбърква и едва тогава постепенно се изсипва брашното. Прехвърлете сместа върху плота и месете, като продължавате да прибавяте брашно. Тестото не трябва да е много меко, но не трябва да е и прекалено твърдо - средно.

Нужното брашно е около 400 г. Покрийте с кърпа и оставете да "почива" за 1,5 часа, докато тестото удвои обема си. Когато това стане можете да пристъпите към приготвянето на поничките.

Разточете тестото на кора с дебелина около 1 см. С помощта на чаша с подходящ размер изрежете кръгчета, които също се оставят за известно време "да се надигнат".

Загрейте добре растителното масло в дълбок тиган. Количеството олио трябва да е такова, че поничките да плуват в него, без да докосват дъното. Пържете от двете страни до златистокафяво. Поставете готовите понички върху хартия.

Докато следващата порция се пържи, можете да се заемете с пълненето на готовите. С остър нож направете отстрани срез и напълнете с предпочитаното сладко. Ако не искате да пълните поничките, можете просто да ги поръсите с пудра захар.