Замърсени фуражи с микотоксини намаляват броя на живородените и отбити прасета

Проф. Д-р Уте Шнурбуш, Лайпциг, Хаген Росман

Както показва практиката, храната, заразена с микотоксини, може да доведе до значително 

намаляване на 

плодовитостта 

и продуктивността на отглежданите животни. Вредата не е единствено от очевидните и клинично проявени заболявания, предизвикани от големите дози микотоксини. Намаляването на плодовитостта може да бъде предизвикано и от продължителното и в малки дози внасяне в организма на вредните съединения. Отрицателно влияние оказват микотоксините зеараленон (Fusarium), дезоксиниваленон (DON), токсините Т-2 (Fusarium), и охратоксин А (Aspergillus,Penicillium). Тъй като са токсични за организма, те поразяват черния дроб и бъбреците, което се отразява негативно на цяла 

та обмяна на веществата, кръвообращението и на имунните процеси. Нито агротехническите мерки, нито контролът за съдържанието на микотоксини във фуражите може напълно да предотврати постъпването на тези вредни съединения в организма на животните.

Микотоксикозата  е доказана

Намаляват ли препаратите-адсорбенти отрицателното въздействие на микотоксините? Разбира се, направените опити в действащата ферма нямат претенциите за научно изследване. Но целта на стопаните била да проверят дали е възможно с помощта на подобни препарати да се подобрят показателите за плодовитост и възпроизводство при свине-майки, при които е имало проявена микотоксикоза.

Саксонската ферма "Кодерсдорф" има 2400 свине-майки с различен произход (местна селекция). При стартиране на експеримента от втората половина на годината за получаване на ремонтни животни се използва сперма от нерези на лицензирана племенна станция. И от началото на следващата година започват да се раждат хибридни прасета. Преди началото на опита в стадото е открита хронична микотоксикоза (DON, охратоксин А). Специалистите откриват в кръвта на свинете-майки микотоксини в количества, достатъчни за да се проявят вредните влияния. Те намаляват стойностите на показатели като големина на котилото, брой на живородените и отбити прасета в едно котило, тегло на отбитите след 3 седмици бозаене прасета. Намалява и млечността на свинете-майки. Открити са и отклонения от нормалните параметри, характеризиращи работата на черния дроб и бъбреците. При малките прасета през първата седмица след раждането се установява диария, предизвикана от клостридиум. Не помогнало и ваксинирането на свинете-майки.

Какво показват тестовете

Като адсорбент в свинефермата са използвали клинозан. В препарата влизат две активни вещества: специално обработен алуминиев силикат, адсорбиращ токсините, и екстракт от дрожди с високо съдържание на нуклеотиди. Те подпомагат възстановяването на тъканите (например клетките на черния дроб). В концентрация до 0,5% препаратът се прибавя към храната на кърмещите свине до 25-ия ден от бременноста и след 80-ия ден.

В междинния период от бременността клинозан не се дава на прасетата от финансови съображения. Експериментът се е провел в продължение на 14 месеца. Плодовитостта на свинете-майки се оценява в продължение на година и половина. През първите 6 месеца се отчита като контрола. За същия период се отчита и теглото на отбитите прасета. Освен това при 446 котила се регистрира и теглото на прасетата при раждането (110 котила без адсорбент и 336 такива, при които се прилага адсорбент).

Какви са резултатите? Категорично се доказва положителното въздействие на адсорбиращите препарати прилагани срещу микотоксините.

Броят на малките в котилата в периода от май до октомври през първата година нараснал средно с 1,8 прасета. Броят на жизнеспособните прасета в котилото също нараснал с 1,4, а броят на отбитите прасета - с 0,9. Броят на отбитите прасета във всяко котило на фона на използването на адсорбент се увеличава. Същото се отнася и за прасетата и за свинете-майки. Но при прасетата ефектът е по-силно изразен.

Ремонтни животни от нова популация

Увеличава се и броят на отбитите прасета от свиня-майка за година. Първоначалното ниво на този показател бил отчайващ - 23,3 и 23 съответна за първата и втората половина на една календарна година. В периода май-октомври стойностите достигнат до 25,8 прасета. От момента, в който на свинете-майки са започнали да дават адсорбент, броят на отбитите прасета нараства с 2,5 за година.

Увеличава се и млечността на свинете-майки което се отразява на теглото на малките в котилото в момента на отбиване. Когато едва започва прилагането на препарата, теглото на отбитите прасета нараства и тази тенденция се запазва до края на експеримента. Осреднените данни показват:

Теглото на котилото при отбиване е 55,5 кг и постепенно живото тегло нараства до 63 кг.

По време на експеримента по подобен начин нараства и средното тегло на отбитите прасета. То достига 6,05 кг, като минималното тегло 5,63 кг е измерено през летния период - преди да започне прилагането на адсорбента.

Рязко се увеличава и млекоотделянето при свинете-майки.

Преди началото на опита с приемането на адсорбент през първата седмица след опрасването някои двойки от цицките - предни, задни или в средата, били вяли и отделяли малко мляко. Освен това се открива и изменение в консистенцията на фекалиите на прасетата. Преди това изпражненията били сухи и твърди, особено при свинете-майки в крайната фаза на бременността и в кърмаческия период. По време на опита те постепенно стават по-меки и накрая се нормализират. В норма влизат и показателите на кръвта, включително и чернодробните ензими.

На фона на повишената млечна продуктивност се подобрява здравето и на малките: след въвеждането на комплексна ваксинация на свинете-майки вече не се наблюдава диария при малките.

Ползите при използване на адсорбенти на микотоксини

Проблемът с намалената продуктивност вследствие на хронична микотоксикоза, предизвикана от DON и охратоксин А, може да бъде решен.

Адсорбентът влияе на млечната продуктивност на свинете-майки. Освен това бързо се увеличава живото тегло на прасетата към момента на отбиването и броят на отбитите прасета в котилото.

4 месеца след началото на храненето с адсорбент се увеличава броят на прасетата в котилото и броят на живородените прасета. Тъй като опрасилите се в този момент свине-майки са започнали да приемат препарата на етап оплождане, може да се направи изводът, че намалява ембрионалната смъртност. Това води и до увеличаване на размера на котилото.

Пълното действие на адсорбента се проявява 6 месеца след началото на неговото прилагане. Продуктивността на свинете-майки се увеличава до година след началото.

Положителното действие на адсорбента се проявява в нормализиране на стомашната микрофлора. Може да се предположи, че той се свързва и с други вредни вещества в стомаха (амоняк, сероводород, биогенни амини).

Имайки предвид положителния резултат от проведения експеримент, германска свинеферма продължава да използва адсорбент. Разходите за това са 18 евро за свиня-майка годишно, което по думите на собствениците напълно се компенсира от повишаването на продуктивността.
Имайки предвид положителния резултат от проведения експеримент, германска свинеферма продължава да използва адсорбент. Разходите за това са 18 евро за свиня-майка годишно, което по думите на собствениците напълно се компенсира от повишаването на продуктивността.
Екпериментът доказва, че използването на адсорбенти на микотоксини подобрява здравето на прасетата и повишава имунитета им. И ваксинирането на свинете-майки отново започва да дава резултати.
Екпериментът доказва, че използването на адсорбенти на микотоксини подобрява здравето на прасетата и повишава имунитета им. И ваксинирането на свинете-майки отново започва да дава резултати.