От 17-и се отваря първият прием по новата мярка за инвестиции.

За 8-часов работен ден гроздокомбайнът Braud 9000 L прибира реколта от 60 до 80 декара според терена и добива

Диана Ванчева

Ивона Величкова

За инвестиции от лозаро-винарската програма документите могат да се подават до 27 юни.

От 17 юни се отваря първият прием по новата мярка за инвестиции в предприятия от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г.

Бюджетът по мярката за финансовите 2019 г. и 2020 г. е 16 624 300 лв. годишно.

По мярката за инвестиции в предприятия трябва да се докаже, че се подобряват общите резултати на винарските предприятия, адаптирането им към изискванията на пазара и да повиши тяхната конкурентоспособност.

Предвидени са дейности, насочени към изпълнението на инвестиции за подобряване на материални и нематериални активи. Сред тях е и изграждане на съоръжения за преработка и инфраструктура в избите.

Стопаните могат да кандидатстват за закупуване на машини и оборудване за преработката на грозде, контрол на температурата, бутилиране, етикетиране, опаковане и др.

В програмата са предвидени общо четири мерки

Популяризиране в трети държави, за която обясняваме на 4 и 5 стр., преструктуриране и конверсия на лозя, инвестиции и застраховане на продукцията.

Мерките за популяризиране в трети държави и преструктуриране и конверсия на лозя се прилагаха успешно и в рамките на старата програма, отчитат от ИАЛВ. Общият бюджет на програмата за петгодишния ѝ период на действие е близо 262 млн. лв.

За сведение на кандидатите документите за кандидатстване по мярка "Инвестиции в предприятия" от програмата за периода 2019-2023 г. са публикувани на интернет страницата на Държавен фонд "Земеделие".

В контекста на лозаро-винарската програма няма как да пропуснем да ви разкажем за последната машина в услуга на лозарите, която грабна вниманието ни. И не само нашето. Всички посетители на наскоро преминалото изложение БАТА АГРО се спряха край нея, за да я разгледат по-отблизо и се поинтересуваха от характеристиките ѝ. Става въпрос за гроздокомбайна Braud 9070 L.

От първото си представяне през 1975 г. комбайните за грозде Braud на световния бранд New Holland са постигнали най-висока производителност и най-добро качество на реколтата. Днес серията Braud 9000 L продължава да се изгражда на базата на доказания Braud дизайн.

Конкретният модел има доста предимства и подобрения в сравнение с предшествениците си от тази серия. Машината е самоходна, като операторът следи как върви беритбеният процес онлайн.

Braud 9070 L е оборудван със SDC отръскваща система, която щади продукцията, а това влияе върху постигането на максимално качество.

Тази система се отличава с гъвкаво закрепване на задните пръти и бързо задействане отпред за меко разклащане и отделяне на гроздето. Всеки от тръскащите пръти е независим, а гъвкавата фиксация, с която е захванат, позволява контрол и възможност за "нежно" бране. Прътите се активират и деактивират според участъка, през който минава гроздокомбайнът.

Също така, ексклузивно Braud 9070 L е оборудван с кофи на транспортьори Noria, които революционизират механизацията на събирането на грозде, предлагайки най-доброто отношение към лозята и реколтата. Кофите са хванати на верижни транспортьори и качват гроздето нагоре към сепариращата част.

Там обдухващата система отстранява всякакви примеси като клони, чепки и листа. Така се постига изключителна чистота на прибиране на гроздето.

След това гроздето попада на специална сортираща дъска, която отделя допълниътелно най-едрите чепки, за да остане накрая само гроздето в бункера. Както скоростта на кофите, така и на тръскащите пръти могат да се регулират от самата кабина където има допълнителен цветен екран с тъчскрийн. На него операторът има възможност да види изображение от камерата, която е отзад на комбайна.

Бункерите на гроздокомбайна са с вместимост от 3 100 до 3 600 литра. Те са два и могат да се разтоварват в различно време. Двигателят е с мощност 164 к.с., с комън рейл система и е изключително икономичен.

Беритбеният модул на машината се регулира и нивелира спрямо височината на лозовия масив. Ходовата част е 4х4. Машината намира доста добро приложение, като е подходяща за стопанства от около 120 хектара. Може да се ползва в лозя с междуредия от над 1,6 - 1,8 метра.

За един 8-часов работен ден гроздокомбайнът прибира реколта от 60 до 80 декара според терена и добива. Движи се с 6-8 км/час.

Braud 9070 L има специална доокомплектовка, която дава възможност да се използва за бране на касис и маслини.

Като цяло машината е доста мултифункционална - целият беритбен модул може да се демонтира и на негово място да се монтира пръскачка. Специално за този модел тя е 3000 литра, като може да пръска по два реда от двете страни и по този начин да замести 4 трактора.

Кабината е с най-високо ниво на комфорт и безопасност, като е оборудвана с двойно филтрираща система. В режим на пръскане има специални карбонови филтри, които я обезопасяват само с натискане на един бутон. Така операторът е напълно защитен.

В страната вече работят гроздокомбайни от серията Braud 9070 L, а може би е само въпрос на време и средства те да стават все повече.