Ако първата седмица след настаняването в птицефермата по-малко от 95% от преглежданите пилета имат пълен зоб, проверете следните фактори:
- храната - недостатъчно фураж, площ на повърхността на предлагания фураж, физическата форма на фуража, качеството на фуража;
- водата - качество, количество, прекалено високо/ниско разположение на поилките, запушени капкови поилки, неправилно налягане, прекалено висока температура;
- вентилацията - недостатъчна (високо равнище на CO2, амоняк, влажност), прекалена (течения, прекалено дълга работа на нагревателя, предизвикващо под него горещи огнища, струпване на птици), въздушни маси на равнището на пилетата, неправилно управление на въздуха;
- температурата - прекалено висока (в резултат на което пилетата потребяват по-малко храна), прекалено висока (пилетата се държат близо едно до друго, за да се топлят).
Коментари