Защо кучето пасе трева?

01 юни 2019
Домашни любимци
37422
Няма снимка
Тревата не се преработва в храносмилателния тракт на хищниците
1 2
 

Много стопани на кучета се сблъскват с това, че на разходка кучетата им внезапно започват да ядат трева. Често след тази "паша" домашните им любимци повръщат.

Невинаги и не всекидневно, но някои кучета, особено в началото на лятото, обичат да ядат прясна или пък вече стара, твърда трева. Повечето ветеринарни лекари твърдят, че подобно поведение в определени периоди от живота на кучетата е нормално за тях.

Защо го правят? Международни организации правят изследвания и имат теории, но със сигурност никой не може да каже защо.

Засега има четири най-вероятни, но недоказани теории:

По този начин кучетата попълват запасите си от витамини

Действително в тревата има маса полезни вещества, но стомахът на кучето няма ферменти, които да ги преработват. Затова и соковете, и полезните витамини не се поемат от стомашните стени така, както например става това при гризачите.

Затова след такова “лакомство” кучето провръща или пък то излиза непреработено по естествен път.

По този начин кучето се опитва да балансира храненето си при неправилно подбрана дажба от стопанина си.

Но изследвания доказват, че кучетата ядат трева при различни дажби и типове хранене.

Тревата им помага да се справят с глистите

Трева ядат както заразени с глисти, така и здрави кучета.

Последната теория се отнася до очистване на стомаха

Смята се, че тревата се използва от кучетата като дразнещо вещество за напълно прочистване на стомаха от недоразградени хранитени частици или жлъчка. Това също е недоказана теория. Но е възможно зелената трева за кучетата да е като въглена за човека.

Още от Домашни любимци
0

Не го прехранвайте! Много собственици на мопсове предпочитат да дават на любимците си суха храна. Тя е много практична, тъй като съдържа всички необходими витамини за кучето.

0

Това пита Елена Коруджиева от София Най-често гласът на котката се променя при заболявания, причинени от вирусни инфекции, когато са засегнати фаринксът (гълтачът), ларинксът и гласните струни.

0

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

0

Какво съветват ветеринарните специалисти? От каква възраст кученцето може да се къпе? Това е един от първите въпроси, с които се сблъскват нямащите опит стопани.

0

В английското графство Нотингхемпшир вече има едно семейство милионери повече и това става благодарение на котарака Сладкишчо, съобщават британските таблоиди.

Последни новини
0

Ще ви е от полза споделеният опит на професионалните пчелари В съвременното пчеларство пчеларят се стреми да създаде много силно семейство. И това става с какви ли не средства,

0

Пресслужбата на Министерството на земеделието на Руската федерация оповести позицията си относно масовата смърт на пчелите в регионите на Русия, информира РИА Новости.

0

. Кембридж фаворит е английски средно късен сорт. Растенията са с добра родовитост. Плодовете от първите беритби са доста едри, след което издребняват.

0

Необходим е при образуване на главите Цветното зеле, което се използва в много туршии, но и за приготвянето на различни кулинарни изкушения, в момента нараства усилено.

0

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца, предаде НИМХ, цитиран от БТА.  През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Утре, понеделник, 26 август, отново ще е слънчево

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Напоследък у нас все повече се говори за приемането на Истанбулската конвенция. Оказва се, че както има хора „за”, така постепенно броя на хората „против”. Една от тезите е, че приемането й ще доведе до повсеместно въвеждането на ювеналната юстиция, а това от своя страна има опасност да наложи не само трансджендърната идеология,

Прекрасните брегове по Северното Черноморие предлагат почивка за всеки вкус Девствени плажове с модерни курорти се редуват хармонично от Варна до Балчик. Край прекрасните брегове на север има възможности за почивка за всички вкусове. Фичоза, Ветеран, Галата. Това е “светата троица” край морето, предпочитана предимно от варненци.

Красимир Анев изпусна да спечели медал от световното първенство по летен биатлон. На олимпийския комплекс “Раубичи” край Минск 32-годишният българин потегли 6-и в преследването на 10 км. В първите 2 стрелби Анев направи 3 грешки. В следващите 2 обаче свали всички мишени. В последната контрола преди финала, която бе на 9,1 км,