Много стопани на кучета се сблъскват с това, че на разходка кучетата им внезапно започват да ядат трева. Често след тази "паша" домашните им любимци повръщат.

Невинаги и не всекидневно, но някои кучета, особено в началото на лятото, обичат да ядат прясна или пък вече стара, твърда трева. Повечето ветеринарни лекари твърдят, че подобно поведение в определени периоди от живота на кучетата е нормално за тях.

Защо го правят? Международни организации правят изследвания и имат теории, но със сигурност никой не може да каже защо.

Засега има четири най-вероятни, но недоказани теории:

По този начин кучетата попълват запасите си от витамини

Действително в тревата има маса полезни вещества, но стомахът на кучето няма ферменти, които да ги преработват. Затова и соковете, и полезните витамини не се поемат от стомашните стени така, както например става това при гризачите.

Затова след такова “лакомство” кучето провръща или пък то излиза непреработено по естествен път.

По този начин кучето се опитва да балансира храненето си при неправилно подбрана дажба от стопанина си.

Но изследвания доказват, че кучетата ядат трева при различни дажби и типове хранене.

Тревата им помага да се справят с глистите

Трева ядат както заразени с глисти, така и здрави кучета.

Последната теория се отнася до очистване на стомаха

Смята се, че тревата се използва от кучетата като дразнещо вещество за напълно прочистване на стомаха от недоразградени хранитени частици или жлъчка. Това също е недоказана теория. Но е възможно зелената трева за кучетата да е като въглена за човека.

“Градската” трева в парковете може да е опасна за вашето куче, тъй като е възможно да съдържа тежки метали или пък ако е пръскана с препарати против кърлежи
“Градската” трева в парковете може да е опасна за вашето куче, тъй като е възможно да съдържа тежки метали или пък ако е пръскана с препарати против кърлежи