Особено важно е качеството на машините, с които се коси

Една от най-важните операции при поддръжка на градини и дворове е косенето. Колкото по-често косите моравата си, толкова по-добре ще изглежда тя. Това е дейност, която трябва да се извършва стриктно, без да се пренебрегват детайлите. Особено важно е качеството на машините, с които се коси.

Ако вече сте започнали да търсите перфектната косачка, тогава вече знаете, че има огромен брой варианти, от които да избирате.

Трябва ли ви цилиндрична или ротационна косачка? Предпочитате косачка на въздушна възглавница или такава, захранвана с бензин?

Какво трябва да знаете преди да си купите косачка - дали трябва да търсите определени ключови свойства или просто да гледате плюсовете и минусите на различните видове?

Първото и най-важно нещо, което трябва да обмислите, преди да си купите косачка, е площта, върху която ще я използвате, както и вида и дължината на тревата, която ще косите.

Видовете косачки

Общо взето те са три и всеки има своите плюсове и минуси

Цилиндричните косачки са с цилиндрични остриета, които се въртят вертикално в предната част на косачката - те косят срещу едно долно острие, което е неподвижно. Този вид косачки могат да придадат страхотен и завършен вид на моравата ви, но разчитат на перфектно изравнени ливади, за да дадат добри резултати - безполезни са за неравни ливади или по-дълга трева.

Роторните косачки имат едно-единствено острие, което се върти хоризонтално под основното тяло на косачката. Те ще се справят с по-дълга трева и по-неравни морави, но не могат да създадат постоянното и свръхкъсо косене на цилиндричните косачки. Въпреки това се оказват най-добрият вариант за повечето хора.

Косачките на въздушни възглавници (хувър косачки) също имат роторни остриета, но функционират, като създават възглавница от въздух между косачката и моравата. Това ги прави идеални за ливади със странни форми, тъй като могат да се придвижват наляво-надясно, както и напред-назад, а също така е по-лесно да ги бутате нагоре-надолу по наклон.

Коя е най-добрата за вашия двор?

Бензинова, електрическа, безкабелна или бутаща се - имате избор

Струва си да помислите за бутаща се косачка, ако имате малко затревено място или ако не искате да харчите големи суми за електричество или бензин. Просто ги бутате със собствена сила и те могат да придадат страхотен завършен вид на ливадата ви, но са подходящи само за малки и прави ливади.

Безкабелните косачки са страхотен вариант, ако моравата ви е малко по-голяма или ако местоположението ѝ прави достъпа с кабелна електрическа косачка доста затруднен. Те работят с батерии и като цяло струват повече от електрическите си братовчеди, но издържат достатъчно време да окосят малки до средни по размер ливади и изискват по-малко усилие от ръчните бутащи се косачки.

Електрическите косачки се захранват директно от електрическата мрежа и като цяло са по-добър вариант за малки или средни по размер ливади, освен ако не желаете да похарчите пари за голям удължител.

Уверете се, че сте проверили колко дълъг е включеният кабел, преди да си купите такава косачка, или ще трябва да похарчите допълнителни средства за кабел, който може да достигне всяко ъгълче на моравата ви.

Не използвайте стари разклонители - те трябва да са с достатъчно висок ампераж за безопасност, тъй като косачките могат да достигнат над 1,55 киловата, когато са в пълна мощност.

Бензиновите косачки са идеален избор за хората с големи ливади. Те често превъзхождат останалите модели по качество и плътност на косенето и ще се справят много по-добре с по-големи и по-обрасли градини, без да се "задавят". Но изискват повече пари за бензин и не бива да забравяте, че бензиновите им двигатели изискват поддръжка ежегодно.

Какво друго е важно

Едно важно нещо, което да обмислите, е какво ще се случи с окосената трева.

Много косачки идват с кутия или торба за окосената трева, но трябва да сравните размерите между моделите, които обмисляте да закупите - ако нямате лесен достъп до контейнера си за компост, тогава по-големите торби ще минимизират броя отивания и връщания. 

Косене на периферни и труднодостъпни места

Ако искате градината ви да изглежда наистина страхотно, не забравяйте да окосите граничните зони

Когато стартирате косенето на тревата във вашата градина е добре да започнете с периферните участъци.

При периферните и труднодостъпните места се прави косене с тример за трева. Това е важна тънкост, защото тримерът за райграс лесно окосява тревата, но не я събира.

Тя се разпръсква и ако не бъде събрана, след като изсъхне тревната ви площ в този участък изглежда изсъхнала и изгоряла, а това влошава декоративният ефект. Недостатък на това е още, че несъбраната окосена трева задушава свежата, която е отдолу. При недостъпни за тримера места се използва специална ножица за трева, която може да намерите в по-голямата част от специализираните градински центрове.