Чудили ли сте се какво цвете да засадите в двора на селската къща или вилата, където не ходите често?

Хем да е красиво, хем да изглежда, че полагате неимоверни грижи за къщата и градината, хем да не изисква кой знае колко време и труд, нали?

След много неуспешни опити през годините отново отивате в магазина за цветя или градинския център. Там, продавачите, обучени в изкуството на търговията с цветя, редят дълъг списък от подходящи, невзискателни видове. Омайват ви...

А след всички уточнения вие добавяте: “Ама, цветето да е от тези, дето не искат вода.

Е, ние имаме решение за този сложен казус. Цветето, което толкова време сте търсили, е ЛАВАТЕРА!

Препоръчваме да е на слънце

Има два важни момента

Лаватерата не понася добре пресаждане, затова е най-добре да си я отгледате от семена директно на място.

Възможно е да се използват торфени саксийки, но е много важно младите растения да се прехвърлят в почвата преди корените да са се показали.

Интервалът на засяване е много разтегнат. Подходящият срок това да се направи на открито започва веднага след последните слани и отрицателни температури, а крайната дата е началото на месец юни (особено в по-високите райони).

При температура от около 20 градуса поникването се осъществява за 5-7 дни. До месец ще са факт първите цветове, а самият цъфтеж ще продължи около 3 месеца без почивка, все пак и името го подсказва (trimestris).

Най-хубавото е, че лаватерата в по-топлите райони вече цъфти и дава семена. Тоест ако тези дни ходите по друг повод до Гърция, можете да си съберете, а има време и да ги засеете. 

Лаватерата е близък родственик на ружата

Цветовете са в бонбонено розово и нежно бяло

Лаватерата е близък родственик на ружата. Цветовете им са подобни по форма и устройство.

Начинът на растеж обаче е различен. Докато градинаскта ружа расте и изцъфтява във височина, лаватерата достига между 30 и 60 см в зависимост от сорта.

Разклонява се много и цъфти още по-богато. Багрите, в които можете да срещнете това цвете, са различните нюанси на бонбонено розовото и нежното бяло.

Диаметърът на цветовете е около 5 см. Листата имат сърцевидна форма, но надали ще им обърнете толкова внимание.

Lavatera trimestris се нагажда бързо към условията и се чувства като у дома си и в най-рядко посещаваните вили. Отглеждането ѝ е повече от лесно. Освен това цветето е атрактивно за пчели, пеперуди и други полезни опрашители.

Пробвайте я и на балкона

Почвата няма голямо значение

Изберете мястото на лаватерата така, че да не е лишена от слънчеви лъчи. Може би ще понесе известно засенчване, но то 100% ще се отрази на цялостния вид на растението и особено на цъфтежа. Това е, може би, единственото и основно изискване на цветето.

Спрямо почвата няма големи претенции. Всяка почва е подходяща, но ако е богата и структурирана е добре дошло. Основното торене и подхранването през вегетацията също не са задължителни.

Във всеки случай, ако имате възможност да го правите, ще е още по-добре. Същото важи и за поливането. Растението е изключително сухоустойчиво и лесно за гледане, но я си представете изобилието от цветове, ако полагате минимални грижи. Напояване в най-сухите периоди от лятото е в състояние да направи чудеса.

Лаватерата е подходяща за отглеждане в градината и във всякакви комбинации с други устойчиви на засушаване растения. Еднотипните лехи обаче, разкриват истинската ѝ прелест. Успешно можете да я засеете и в сандъчетата на балкона, ако сте от онези цветари с малкото време.

Тънкости и неприятности

Накратко трябва да кажем, че ако щипнете връхчетата на младите растения още в началото на растежа, ще предизвикате разклоняване още от основата. Операцията не е задължителна, но гарантираме, че ако си направите труда, ще останете по-доволни.

Следващата тънкост е по-скоро от естетическа гледна точка. Почистването на прецъфтелите цветчета ще накара храстчетата да грейнат в нов блясък. И да, досещаме се, че щом търсите цвете за вилата, хич не ви е до почистване на прецъфтели цветчета. Но сме длъжни да го кажем и да го препоръчаме.

За болестите и неприятелите не се притеснявайте. Почти няма такива, а и нападенията са толкова незначителни, че е възможно да не ги забележите.

С две думи, лаватерата е перфектното обилно цъфтящо растение за рядко посещавани имоти. Въпреки всичко и всички тя ще цъфти през най-горещите три месеца от годината. Радвайте ѝ се, когато намерите време, и успех в градинарството.