Около петдесет водещи представители на европейската промишленост за производство на яйца се събраха в Берлин на общото събрание на EUWEP - Европейската търговска асоциация за производство на яйца и търговия с яйца и яйчни продукти, съобщи Top agrar.

Хенер Шонке, председател на Федералната асоциация на германските производители яйца (BDE),  отбеляза, че има значително увеличение на производството и консумацията на яйца в ЕС.

Например през 2018 г. в Германия консумацията на яйца на глава от населението се е повишила до рекордното ниво от 235 яйца.

На събранието беше дискутиран фактът, че начините на отглеждане на кокошки-носачки в ЕС все още са много различни, като доминира клетъчното. Докато германските птицевъди вече от години са преминали към алтернативни форми на отглеждане, които днес представляват около 91% от местата за кокошки, съобщават от BDE.

В Германия свободно се отглеждат 62% от кокошките носачки, като само 8% от птиците се отглеждат клетъчно.

А около 53% от кокошките носачки в ЕС все още се отглеждат клетъчно.

Докато колегите от другите страни-членки на ЕС все още обсъждат преминаването от клетъчно към подово и свободно отглеждане, в момента германските птицевъди се вълнуват от свободното отглеждане на носачките, отбелязва с известно безпокойство председателят на BDE Хенер Шонке. Ние сме пионери в Европа и това не трябва да е в наш ущърб, отбелязва той.

В центъра на дискусиите беше загрижеността за бъдещата конкурентоспособност на европейската промишленост за производство на яйца.

С оглед на неотдавнашно проучване на холандския аграрикономист Петер ван Хорн делегатите се съгласиха, че високите стандарти на ЕС за защита на животните, околната среда и потребителите, както и условията на труд не трябва да бъдат подкопавани от внос от страни със значително по-ниски стандарти.