По данни от април в датските свинеферми се наблюдава намаление на поголовието с 4,4%, което говори за ускорени темпове на значително съкращение на националното стадо от януари тази година. Общото количество свине е достигнало 12,17 млн., което е с 560 000 животни по-малко от аналогичния период на миналата година.

Най-голямо е намалението при количеството свине за угояване (> 50 кг) - с 8,5% в сравнение с миналата година. Това вероятно е свързано със засиления експорт на прасета от януари, като при това ежемесечният ръст на показателя достига 25% (280 000 глави) обяснява експертът Алекс Кук.

Опитът на китайските свиневъди да възстановят поголовието, пострадало от епизоотията африканска чума по свинете (АЧС) и голямото търсене в Източна Европа, също пострадала от смъртоносния за свинете вирус (Румъния, Полша, Латвия, Литва, Естония и Украйна), оказват натиск върху датския свиневъден сектор, тъй като страната увеличава експорта на подрастващи прасета, съкращавайки собственото си свиневъдство.