7 основни правила при стригане на овце

29 май 2019
Домашна ферма
10656
Няма снимка
Майсторите стрижат овцете със силни, уверени и точни движения
1 2 3 4
 

1. Денонощие преди стригането овцете не се хранят, а спират да се поят 12 ч. преди това за предотвратяване на смъртност от преплитане на червата.

Овцете се хранят след стригането, но с малки порции, за да не се провокира подуване.

2. Стрижат се само овце с чисто и сухо руно.

Преди стригането агнетата се отделят от овцете и се държат там до края на стригането на майките им.

3. При стригането категорично е забранено стригачът да се опира с коляно о корема на животното, тъй като червата на овцете са много чувствителни към удари. Неправилните манипулации може да предизвикат перитонит и смърт на животното. Да не се допускат порязвания по кожата на овцата и особено на цицките на вимето.

4. Стригането се извършва по строго определен ред /виж по-долу/.

5. Старайте се да запазите целостта на руното.

6. Не допускайте "насичане" на руното, което често се наблюдава при неопитни стригачи.

7. Погрижете се за остриганите овце. След манипулацията остриганите животни се преглеждат и порязаните места се обработват с йод. Нахранете животните, но с малки порции, за да не се провокира подуване.

Остриганите овце се пасат 7-10 дни наблизо, за да може при лошо време бързо да се приберат в кошарата.

Остригването на цяло руно си е майсторлък

За да бъде качествено остриганото руно, стригачът трябва да спазва следната последователност:

Овцата се слага да легне на левия хълбок с гръб към стригача така, че краката ѝ да нямат опора.

Стриже се около вимето, вътрешната страна на задните и предните крака и остриганото руно се слага отстрани. За да не се наранят цицките се прикриват с ръка

Минава се една бразда по корема от слабините при задния десен крак до слабините на предния десен крак, след това се остригват коремът и гърдите с надлъжни движения от вимето към гърдите.

Машинката за стригане се изключва. Овцата се преобръща на дясната страна с корем, обърнат към стригача. С лявата ръка се опъва задният крак и се остригва, а след това лявата лопатка.

Остригва се гърбът с надлъжни движения - поясницата до гръбначния стълб, едната страна и холката. Овцата се държи така, че остриганата вълна да пада сама

Изключва се машинката за стригане, овцата се обръща на левия хълбок така, че коремът да е към лицето на стригача. Остригва се дясната лопатка, хълбокът и крупата.

Гърбът се остригва с надлъжни движения.

Стриже се главата на овцата и дясната част на шията, в посока от главата към туловището. Всички гънки трябва да се стрижат напряко на шията.

Като се повдига главата на овцата, се остригва лявата част на шията, изключва се машинката и руното се отмества от овцата.

Помага се на остриганата овцата да стане и внимателно се слага на земята.

Още от Домашна ферма
0

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

0

Жаркото слънце е смъртоносно за тях В жегите водоплаващите птици може да получат слънчев/топлинен удар. Това особено се отнася до подрастващите птици, изложени на пряко слънчево греене.

0

Смяната на перата може да продължи 3 месеца Ако нямате опит в отглеждането на кокошки, не бива да се тревожите. ова е естествен процес на обновяване на перушината.

0

Въпреки че вече всеки стопанин има нужда от помощник Дневната дажба на магарето трябва да бъде: * сено (ливадно) - 2-3 кг; * слама/царевичак (ситно нарязани) - 1-2 кг; * концентриран фураж - 0,

0

Дрождираните фуражи се смесват със смлени брашнести фуражи до пръхкавост За дрождиране се използват самостоятелно или смесени: * смлени зърнени храни; * трици и * сварени картофи.

Последни новини
0

Ще ви е от полза споделеният опит на професионалните пчелари В съвременното пчеларство пчеларят се стреми да създаде много силно семейство. И това става с какви ли не средства,

0

Не го прехранвайте! Много собственици на мопсове предпочитат да дават на любимците си суха храна. Тя е много практична, тъй като съдържа всички необходими витамини за кучето.

0

Пресслужбата на Министерството на земеделието на Руската федерация оповести позицията си относно масовата смърт на пчелите в регионите на Русия, информира РИА Новости.

0

. Кембридж фаворит е английски средно късен сорт. Растенията са с добра родовитост. Плодовете от първите беритби са доста едри, след което издребняват.

0

Необходим е при образуване на главите Цветното зеле, което се използва в много туршии, но и за приготвянето на различни кулинарни изкушения, в момента нараства усилено.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За първи път разходите за храна ще паднат под 30% Готовността на българина да купува не е била толкова висока от 2012 г. насам, а склонността към потребление се повишава трайно. Това са изводите от анализ на Института за пазарна икономика за структурата на домакинските бюджети. Последните данни на НСИ показаха,

Лобира Джордж Озбърн да е шеф на МВФ Тръмп иска Русия в групата догодина, останалите: Рано е Британският премиер Борис Джонсън лобира на срещата на Г-7 в Биариц бившият финансов министър на кралството Джордж Озбърн да стане шеф на МВФ, съобщиха британски медии и агенция Блумбърг. Преди срещата на лидерите Джонсън говорил и по телефона с Тръмп по

Напоследък у нас все повече се говори за приемането на Истанбулската конвенция. Оказва се, че както има хора „за”, така постепенно броя на хората „против”. Една от тезите е, че приемането й ще доведе до повсеместно въвеждането на ювеналната юстиция, а това от своя страна има опасност да наложи не само трансджендърната идеология,