Фермерите грешат, като ограничават прираста им, обяснява проф. Манфред Хофман, консултант по хранене към Съюза на германските говедовъди

В основата на добрите практики в Германия при отглеждане на телета е правило номер 1: още от първата година фермерът трябва да осигури добър прираст на телето:

костна система;

гръден кош;

натрупване на мазнини във вимето.

През първите девет месеца храненето трябва да е интензивно, след което може да се намали, за да се избегне ранното затлъстяване.

Най-разпространените грешки при храненето на телета през първите четири месеца от живота им са няколко. Първата е, когато коластрата се дава 2 и повече часа след раждането

Първата "порция" коластра е по-малко от 2 литра. Оптималното количество е 4 литра! Ето защо захранването с коластра трябва да стане веднага след раждането. Животните, получили достатъчно количество коластра,

растат по-бързо;

по-рядко боледуват;

имат по-висока млечна продуктивност през първата и втората лактация.

От значение е не само количеството на коластрата и навременното й поемане, но и съдържанието на имуноглобулини в него.

Важно! Коластра със съдържание на имуноглобулини под 50 мг на литър се смята за нискокачествена. Препоръчаното количество имуноглобулини е над 70 мг на литър.

И още:

Причината за ниското качество на коластрата може да е неправилното хранене на кравите през сухостойния период.

Понякога се прекалява с поенето на телетата с вода. Количеството питейна вода не бива да превишава 6, максимум 8 литра. По-голямото количество вода води до намаляване на количествата приемани концентрати.

Ако при храненето използвате мляко с високо съдържание на соматични клетки (бактериален бульон), то обезателно го пастьоризирайте: дръжте го поне 30 минути при температура 60 градуса С, след което го охладете до 40 градуса.

Често фермерите грешат при определяне концентрацията на заместителя на пълномасленото мляко (ЗПМ).

От първата до четвъртата седмица се препоръчва на литър вода да се добавя 160 г сухо мляко, след това дозата се намалява на 120 г. Американците дозират сухото мляко като процент от живото тегло на телетата (1,8-2%).

Използването на т.нар. нулеви заместители като единствена храна през първите четири седмици не гарантират нито добър прираст, нито добро здраве на животните.

Трябва да се внимава при:

Съдържанието на суров протеин в заместителя на млякото не трябва да е с ниско съдържание: препоръчва се то да е между 22 и 24 процента.

Избягвайте излишъка на мазнини. Съдържанието на мазнини не трябва да превишава 2,5%.

Не допускайте гранясали мазнини да попадат в ЗПМ. Пероксидното число трябва да е над 10, киселинното - над 5, а алдехидното - над 1.

Не прехранвайте телетата със захари: достатъчни са 10-12 г лактоза и глюкоза на килограм живо тегло.

При изследванията често се откриват погрешни компоненти в състава на ЗПМ. Повишеното пепелно съдържание в заместителите на млякото, последвано от суроватка с лошо качество, води до здравословни проблеми. Един килограм заместител трябва да има не повече от 80 г пепелно съдържание.

През първия месец от живота най-добрият източник на аминокиселини е суроватката и нейното количество трябва да е от 30 до 50%.

Действително това е най-скъпият компонент, но положителното му влияние върху прираста, здравето и последващата млечност го правят най-подходящ и от гледна точка на получените резултати. През първите пет седмици растителните белтъци не са подходящи за телетата. На по-късен етап от развитието достатъчното количество се синтезира от микроорганизмите в търбуха.

Също така се съдържат антиоксиданти, органични киселини, в т. ч. ензими, млечна киселина.

След втората седмица трябва да се следи за правилното съотношение между млечните смески, концентрираните и грубите фуражи

За развитието на функциите на търбуха количеството и качеството на концентратите са най-важни.

След премахването на млякото от храненето животните трябва да приемат минимум:

1,5 кг (най-добре 2 кг) концентрат със съдържание на суров протеин 22 на сто;

много добри резултати дава прибавянето към храната на 30 % цели зърна царевица, особено ако останалата част от храната са пелети с размер 3,5-5 мм.

Положителната роля на сеното при изхранването на телетата напоследък се преувеличава. След кърмаческия период като груб фураж много добре се понасят от телетата царевичният силаж и смеските.

Често в дажбите се констатира дефицит на макро- и микроелементи, а така също и на витамини (желязо, йод, цинк, селен, витамин Е и бета-каротин). За разлика от тях калий, натрий и мед, като правило винаги са в излишък.

Опасни грешки - ограничен достъп на телетата до вода

Ако телетата получат диария, много от фермерите изключват от дажбата млякото. Това е погрешно. Достатъчно е между две хранения с мляко да дадете на телето разтвор на електролит.

Както кравите, така и телетата, намаляват храненето, когато храната съдържа бактерии, дрожди, гъби или гранясала мазнина. Същото се случва и когато хранилките не са почистени и в тях има остатъци от предишно хранене.

От екологични и физиологични съображения фермерите трябва да се стремят кърмаческият период на телетата да продължава 8-10 седмици
От екологични и физиологични съображения фермерите трябва да се стремят кърмаческият период на телетата да продължава 8-10 седмици
Качественият заместител на млякото, доброто съотношение на млечните смески, концентрираните и грубите фуражи са изключително важни за добрия старт при телетата
Качественият заместител на млякото, доброто съотношение на млечните смески, концентрираните и грубите фуражи са изключително важни за добрия старт при телетата