Стриктната биосигурност не допуска АЧС в стопанствата

Таня Демирова

Има различни начини на отделяне на мръсните/чистите (черна/бяла) зони при движението на персонала в свинефермата. Оттук започва биосигурността, която е задължителна и за ефективното предпазване на свинефермата от смъртоносната африканска чума по свинете (АЧС). Колкото процедурата е по-проста и лесна за изпълнение, толкова е по-висока вероятността от това, че тя ще работи сигурно, обяснява научният сътрудник в Университета на Минесота (САЩ) д-р Кармен Гарсиа-Мочалес.

Движението на работниците в свинеферматае едно от най-честите действия в стопанството и всеки път, когато някой преминава от мръсната в чистата зона, има риск от пренасянето на патогени. Минимизирането на този риск е цел на всяка установена процедура на преминаване през свинефермата.

Независимо от това как е проектиран входът на свинефермата, в него трябва да има обозначено ясно отделяне (разграничение) на чистите зони от мръсните. Как да се постигне това? Как персоналът трябва да преминава от една зона в друга? По какъв начин трябва да се проследява този процес и как той постоянно да се усъвършенства?

Д-р Кармен Гарсиа-Мочалес разглежда някои от подходите, прилагани в съвременното свиневъдство.

Недопускане контаминация на мръсната зона

Най-добрият начин да се избегне кръстосано заразяване на персонала на входния участък на свинефермата е като се минимизира вероятността прилежащата към свинефермата зона да е заразена.

Много е важно посещаващите производствената площадка транспортни средства да са чисти както отвътре, така и отвън.

Колите на персонала и на посетителите трябва да се паркират в определени места, разположени встрани от прилежащите на производствените зони на движение - извън стопанството. След като едно транспортно средство е паркирано на определеното място, настоятелно се препоръчва, особено за посетителите, още при излизане от колата да обуят найлонови калцуни, за да може обувките им да нямат контакт с почвата.

Калцуните трябва да останат върху обувките с цел недопускане на заразяване на производствените площадки до самия край, т.е. до момента, когато персоналът или посетителите се върнат в своите коли.

Тази бдителност предпазва от контаминация както производствената площадка, така и самите обувки, докато човек е в свинефермата.

Обособяване на мръсни и чисти зони и тяхното пресичане

Вътрешната (чиста) и външната (мръсна) зони винаги трябва да се поддържат чисти.

Материалите за подово покритие и покритието на стените трябва да са здрави, устойчиви на механично въздействие и да могат лесно да се мият/дезинфекцират.

Това по какъв начин при входа и изхода се преминава от една зона в друга трябва да е очевидно, но въпреки това знаците и надписите с ясни инструкции за това спомагат за по-стрикното изпълнение на изискванията.

При повечето добре проектирани входни зони границите са ясно обозначени. Потенциално заразените (т.е. мръсни) обувки и дрехи се свалят и се оставят във външната (т.е. мръсна) страна, а чистите обувки и дрехи се съхраняват и използват във вътрешната (т.е. чиста) страна на входната зона. За обозначаване на границата може да се използват различни начини:

червена линия - нанася са на пода; често на някакъв етап преди входа на производствената територия е необходима санитарна обработка на ръцете; трябва да знаете, че вариантът не е скъп, но рискът от кръстосано заразяане тук е висок;

физическа бариера: например пейка или друга вертикална бариера; неутралната зона със санитарна обработка на ръцете позволява по-ясно да се отдели едната зона от другата - този начин често се нарича датски вход; умерени разходи за осъществяване и по-ясно разделение при минимален риск от контаминация;

бариера във вид на душ: ако е изпълнено, както трябва, то входът към душа е от едната страна, а изходът е от противоположната; наличието на душ гарантира това, че преди попадане в чистата зона всичките дрехи се събличат, а персоналът получава санитарна обработка на цялото тяло; задължително е осигуряването на съответната канализация, препятстваща попадането на отточни води (и на контаминанти) извън помещението с душа.

Оценяване и подобряване на ефективността

Независимо от прилаганите мерки д-р Кармен Гарсиа-Мочалес съветва свиневъдите и ветеринарните специалисти постоянно да оценяват съответствието на условията и ефективността.

В хуманната медицина широко се прилагат флуоресцентни прахове - за оценка на протоколите, разработени за недопускане на заразяване на обекти от околната среда при сваляне на индивидуални предпазни средства. В свиневъдството ги прилагат, за да оценят ефективността на протоколите за миене и дезинфекция на транспортните средства, свързани с биозащитни дейности във входните групи в свинефермите. В едно изследване (Андерсон и кол., 2018) флуоресцентен прах, светещ под действието на ултравиолетови лъчи, е използван за сравнение как различните методи - като пейки или душ на входа, намаляват риска от контаминация на околната среда от страна на персонала при преминаване.

Като се очаквало, резулатите показали, че слагането на допълнителна пейка значително намалява риска от контаминация от страна на персонала на средата в помещението, разположено пред мръсната страна на входа в помещението с душа.

При влизането в свиневъдните помещения съществуват няколко начина за значително намаляване на риска от разпространение на заболявания, включително и на смъртоносната африканска чума по свинете.

Независимо от използваната стратегия мръсните и чистите зони трябва да бъдат ясно установени, а движението между тях трябва да е практично и разбираемо за всички, обобщава д-р Кармен Гарсиа-Мочалес.

Висока ефективност се постига с използването на иновационни начини на оценка на взетите мерки, които също така помагат и при обучението на персонала и усъвършенстване на процеса. зарази свинефермата

Разделяне на мръсната от чистата зона с червена линия Снимка: Марио Валверди
Разделяне на мръсната от чистата зона с червена линия Снимка: Марио Валверди
Физическо разделяне на зоните с пейки. Обувките и връхните дрехи остават от външната страна на бариерата Снимка: Д-р Тим Снидер
Физическо разделяне на зоните с пейки. Обувките и връхните дрехи остават от външната страна на бариерата Снимка: Д-р Тим Снидер
Флуоресцентен материал под улравиолетова светлина, за да се види покритието на ръцете Снимка: www.glogerm.com
Флуоресцентен материал под улравиолетова светлина, за да се види покритието на ръцете Снимка: www.glogerm.com
Зоните са физически разделени с помощта на душ - в средата, вляво Снимка: Жорди Балп
Зоните са физически разделени с помощта на душ - в средата, вляво Снимка: Жорди Балп
Така изглежда т. нар. датски вход - зоните физически са разделеи с пейки; санитарната обработка на ръцете е в транзитната зона Снимка: Д-р Том Снидер
Така изглежда т. нар. датски вход - зоните физически са разделеи с пейки; санитарната обработка на ръцете е в транзитната зона Снимка: Д-р Том Снидер