Неустойчивото време ще затрудни растителнозащитните пръскания

Драгомир Атанасов агрометеоролог в НИМХ

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури, близки до климатичните норми. Вегетационните процеси при земеделските култури ще протичат с нормални темпове.

Прогнозираните чести превалявания, предимно в Западна и Централна България и добрите почвени влагозапаси до момента, ще осигурят на растенията в полските райони на страната нужната вода.

При пшеницата ще протичат цъфтеж и формиране на зърното, а при посевите с ечемик ще имаме млечна зрялост.

Вреди по културите нанасят листните въшки, житната дървеница, фитопатогени (септориоза, ръжди).

При царевицата ще се осъществява листообразуване (пети, седми, девети лист, в зависимост от сроковете на сеитба и различията в хибридите).

Слънчогледът ще формира четвърта двойка листа.

Агротехническите дейности ще са свързани с окопаване и загърляне, пръскане с хербициди срещу плевелите.

При овощните видове ще протича наедряване на плодовете.

През периода се извежда борба срещу болести и неприятели (струпясване по семковите, кафяво гниене по костилковите, листни въшки, плодови червеи).

В лозовите насаждения ще се наблюдават фенофази отделяне на реса и цъфтеж и ще се осъществява нарастване на леторастите и увеличаване на листната маса. За предпазване от мана се третира с контактно-системни фунгициди.

При земеделските култури, повредени в различна степен от изминалите градушки, е добре да се извърши отстраняване на наранените части и прилагане на контактен фунгицид за ограничаване на възможността от зарази.

Неустойчивото време (през първите и последните дни на следващата седмица) ще ограничава възможностите за провеждане на агротехническите мероприятия и растителнозащитни пръскания. По-подходящи условия за тях се прогнозират в средата на периода. Остава вероятността за градушки и нанасяне на нови щети по земеделските култури в началото и в края на периода.