Положението с африканската чума по свинете (АЧС) в Китай е по-тежко от очакваното и възстановяването на производството на свинско месо в страната може да отнеме около 5 години.

Все още производствените загуби на свинско месо в Китай са 10%, но истинското бедствие е при националното стадо, където загубите се оценяват на 40-60%, е заключението на изп. директор на международната компания "Генезис" Джим Лонг след посещението му в страната.

Голяма загуба на свине-майки заради африканската чума по свинете е през януари-февруари. Очакванията са, че реалният спад в броя на свинете ще започне през август.

Според официалната статистика през април в Китай са отглеждани 43,66 млн. свине, което е 10% по-малко отпреди години.

От юли всички запаси от свинско месо ще бъдат проверявани за АЧС. Следващата стъпка ще бъде ветеринарните лекари от правителството на Китай да тестват свинете в кланиците. Изчерпването на запасите от свинско месо ще съвпадне със следващото ниво на свиване на пазара на свинско месо през август и със сезонното увеличение на консумацията.