С избуяването на тревата започват и оплакванията от ухапване от кърлежи. Те са малки безкрили паразити. Въпреки общоприетата заблуда, те не са насекоми, а акари, с типичните за рода си качества - адаптивност, издържливост на глад, устойчивост на препарати и отлични размножителни умения. Размерът им е променлив, в зависимост от вида, пола, етапа на развитие и консумираната кръв.

Кърлежите живеят в зелени райони с висока влажност и сянка. Крият се в гори, гъсталаци, високи треви, плевели, ниски храсти, шуми и листаци. Веднъж нападнал жертвата, кърлежът пропълзява дискретно по тялото, търсейки окосмена, топла или влажна част, на която да се закрепи. При хранене кърлежите изпускат от жлезите си антикоагулант и лепкав секрет, който ги циментира към жертвата. Лепкавата слюнка се отделя в мястото на смучене временно. След наяждане, лепилото се разгражда напълно, освобождава кърлежа и той пада на земята.

В България са разпространени кърлежи от няколко основни групи.

Как ТРЯБВА да се отсранява кърлеж

Кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно, за да се предотврати евентуално пренасяне на зараза.

Ваденето е най-добре да стане до 24 часа след ухапването. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко запилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица.

Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, БЕЗ да се върти и извива. По същия начин трябва да се отстраняват и кърлежите от домашните любимци.

Как НЕ трябва да се маха кърлеж?

4 Най-често срещаната практика е върху мястото, където е открит кърлежа, да се постави памук напоен с мас или спирт и след като престои няколко часа, акарът да се завърти обратно на часовниковата стрелка. Това е МНОГО ГРЕШЕН подход по две причини. Първо, защото когато се маха кърлеж не трябва в никакъв случай да се върти и извива. Така може да се скъса и част от устния апарат да остане в кожата, което да наложи хирургическо отстраняване. И второ, след като бъде открит кърлежът, не трябва да се чака, а да се отсрани възможно най-бързо и внимателно.

Неправилно е и мазането на мястото на запития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Така акарът се стресира. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат, което увеличава шансовете за предаване на заразата. Много хора, след вадене на кърлеж, правят грешката да го размачкат. При това пръски от съдържимото в кърлежа могат да попаднат в очите на човек и той да се разболее, без дори да е бил ухапан.

* Насочване за хирургично сваляне при дълбоко впит кърлеж или когато, при вадене на акара, в кожата са останали части от него. Понякога при изтеглянето кърлежът се скъсва и в кожата остава устния му апарат. Това увеличава шанса за предаване на инфекцията. Това налага останалата в тялото ни част от кърлежа част да се отстрани хирургически.

* Задължителна щателна дезинфекция на кожата след сваляне на кърлежа - с йод, спирт или одеколон.

* При възможност сваления кърлеж се поставя в шишенце и се носи за изследване в РИОКОЗ. В противен случай се унищожава чрез изгаряне или поставяне в спирт, но не трябва да се размачква! Трябва да знаете, че РИОКОЗ може да даде заключение единствено за вида на изследвания кърлеж и какви болести пренасят кърлежите от този род, но не и дали конкретния екземпляр е заразен.

* Следете състоянието си в продължение на 30 дни за:

* Локални прояви на мястото на ухапването; - зачервяване, оток, болка;

* Общи прояви - температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото;

* Прояви на кървене от венците, хеморагични петна по кожата.