Поливат се със специално приготвен сос

Необходими продукти: Килограм спанак, 4 супени лъжици растителна мазнина, 50 г краве масло, половин чаена чаша макарони, връзка пресен кромид лук, 2 яйца, 2 суп= лъж= брашно, чаена чаша прясно мляко, 2 чаши кисело мляко, 70 г сирене, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Макароните се сваряват в подсолена вода. Спанакът се почиства, измива и попарва с вряла вода.

Лукът, нарязан на дребно, се задушава в половината от растителната мазнина до омекване. Прибавя се брашното, което леко се запържва. Смесват се задушеният лук и спанакът и към тях се прибавя натрошеното сирене.

В намаслена тава се нареждат ред макарони, ред от спаначената смес и пак макарони. Поръсва се със сол и се полива с останалото растително масло. Пече се в умерена фурна около 20 минути.

Изважда се, залива се със сос бешамел - приготвен от яйцата, брашно, масло и прясно мляко и отново се допича във фурната.