Сосът се овкусява с индийско орехче

Необходими продукти: За кюфтетата: 500 г месо (свинско, телешко или смес), 50г сланина, глава лук, едно яйце, филия хляб, сол, черен пипер, магданоз. За соса: 3 супени лъжици масло, 2 суп. лъж. брашно, чаша прясно мляко, 3 яйца, 2 лъжици доматено пюре, индийско орехче, черен пипер, 500 г сварени картофи, супена лъжица масло.

Начин на приготвяне: Месото се смила заедно със сланината и към него се прибавят нарязаният на ситно лук, яйцето, филията хляб, накисната в малко вода и добре изстискана. Сместа се овкусява с накълцания магданоз, сол на вкус и се омесва много добре. Мазнината се загрява и в нея се изпържват оформените кюфтета. Поднасят се със сос, които се приготвя последния начин: 2 супени лъжици брашно се запържват в две лъжици разтопено масло, като постепенно се разрежда с малко прясно мляко. Добавя се доматеното пюре и се оставя да поври десетина минути на слаб огън. Сместа се отстранява от огъня и се прибавят три разбити жълтъка. Сосът се подправя с черен пипер и индийско орехче.

Кюфтетата се сервират, полети със соса и топка пюре, приготвено от пасирани варени картофи със сол и масло.