Храната им трябва да е лесно усвоима
От първото хранене на новоизлюпените гъсета зависи по-нататъшния им растеж и развитие. Освен това не трябва да забравяте, че веднага след излюпването гъсетата нямат никакъв имунитет, стомашно-чревният им тракт също е много слабо развит, затова дажбата им трябва да е лесно усвоима.
Храненето на еднодневните гъсета, излюпени в инкубатор и под мътачка, не се различава.
Нахранете гъсетата веднага, след като изсъхнат - със смачкани твърдо сварени яйца. Колкото по-рано е първото хранене, толкова по-висок е процентът на оцеляемост на малките гъсета.
Хранете еднодневните гъсета на 3 часа
Давайте им и прясна преварена вода.
На втория ден вече в дажбата на малките може да включите не само твърдо сварени яйца, но и нарязани на дребно зелени фуражи - основно трева, детелина, коприва, чесън, глухарчета и зелен лук; смлени на ситно (с размер под 1 мм) царевица, смесена с пшеница, просо, сорго, сушен грах, соев или слънчогледов шрот, немазна извара.
Водата за пиене пак трябва да е преварена.
Храната я подавайте на подложка с ниски стени и тъмно дъно или върху парче шперплат, така че гъсетата лесно да я достигат, без да я тъпчат.
От третия ден може да не давате вече твърдо сварени яйца, а да увеличите смляното зърно.
На 1-седмична възраст в дажбата се включват 5-6 пъти дневно:
настъргани моркови - източници на протеин;
сдребнен грах - източник на протеин;
рибено масло - източник на омега-3 мастна киселина;
бирена мая - богата на витамини от B-групата.
Във водата на 10-дневните гъсета добавяйте по малко калиев перманганат - разтворът трябва да е с бледорозов цвят.
Коментари