Той се използва контролен кошер за контрол на главната паша. А пчеларят трябва да има дневник, в който да отразява всички промени в пчелните семейства.

Ако масата на контролния кошер започне да се увеличава с 0,4-0,5 кг дневно, а крайните пити в гнездото са напълнени с мед, това е указание че главната паша е в ход.

Това изисква от пчеларя да постави магазини или корпуси за семействата. Те предварително се зареждат с изградени пити или смесено - и изградени пити и с восъчни основи.

Важно! Преди да се поставят, питите трябва да се почистят от налепения по рамките прополис и восък. Добре е да се оставят да престоят известно време в чисто помещение или да се изложат на слънце, за да се проветрят и загубят неприятната миризма на нафталин.

За да не се безпокоят пчелите по време на паша, магазините и корпусите трябва да се поставят привечер! Тогава те успяват да почистят и да подготвят дадените им пити и се успокояват до сутринта.

Ако семействата в Дадан-блатовите кошери са се развили в два корпуса, в началато на главната паша трябва да се преустрои гнездото.