Огромна прилика между цветята

22 май 2019
Цветя
14292
1 2 3 4 5 6
 

Диморфотека или остеоспермум - поредната мистерия в света на растенията

Случвало ли ви се е да се припознаете в някого? Да, нали! Ситуацията е конфузна, донякъде забавна, но и двете страни се чувстват неловко. Е, така е и с цветята, които си приличат.

Например, диморфотеката и остеоспермумът. Объркването, естествено, е породено от огромната прилика между растенията, а разликите са скрити някъде в генетичната наследственост.

Диморфотека е името, което се използва за едногодишните форми, а остеоспермумът се слави с по-продължителен живот, цъфтеж и други особености, които ще разгледаме по-надолу. Пък и всъщност има ли значение как се казва цветето?

Важното е да му угаждаме и то да цъфти богато, нали?

Остеоспермумът завладя пазара!

Перфектното цвете е за градини и балкони

Остеоспермумът е перфектното растение за много слънчеви градини и балкони. Цъфти обилно през топлата част от годината и в интерес на истината не е никак капризно.

В началото, когато се появи по-масово на пазара, гледахме малко скептично на него. Сега може да се види дори в градинките около блоковете. Цената му не е висока, а ефектът му е повече от максимален при правилни грижи.

Красивите маргариткоподобни цветове са наситени с такива весели багри, че рядко някой може да остане безпристрастен към тях.

Къде е уловката ли? Цветовете не се отварят, ако не са огряти от слънцето, а цъфтежът драстично намалява и спира в засенчени условия.

В градината или в саксия няма значение

Важното е да е на слънце

Остеоспермумът за по-лесно се нарича африканска маргаритка или просто остео. У нас цветето се отглежда като едногодишно, защото не издържа на отрицателните зимни температури. Но ако се защити от тях, ще продължи да се развива. Друг е въпросът, че не можем да му осигурим достатъчно светлина, за да се чувства добре през студените месеци.

Остеото цъфти от април-май до късна есен. Почистване на прецъфтелите цветове се препоръчва, защото стимулира образуване на нови и нови. Вече споменахме колко е важно слънцето за цъфтежа.

Отглеждането в градината е лесно и не изисква много грижи. Достатъчно е да се осигуряват влага и пространство за равитие. Започмнете, че африканската маргаритка се чувства добре в леко кисела почва, което можете да осигурите дори само с правилен избор на торове. В саксия ще са необходими малко повече грижи, особено поливки. 

Поливайте редовно, на 2 седмици подхранвайте

За оптимален резултат го комбинирайте

Когато отглеждате едно цвете, е важно да знаете кога и колко да го поливате. Е, няма златно правило - например три пъти в седмицата. Поливането е много относително, но ето някои насоки.

Африканската маргаритка е сравнително сухоустойчива и понася добре краткотрайно безводие. Въпреки това не е редно да я подлагате на изпитания. Поливайте умерено, но редовно. Изчаквайте горният слой почва да засъхне. С поливната вода можете да внасяте торове за цъфтящи. Подхранвайте на всеки 2 седмици. Не забравяйте, че колкото по-горещо е, толкова по-често ще трябва да поливате. Сушата в съчетание с ниска атмосферна влажност и високи температури ще се отрази зле.

Африканската маргаритка е дружелюбно цвете. В съчетание с листнодекоративни или други цъфтящи растения тя изпъква с веселите си багри. Подходящи са комбинации с хеухера, корделине, плектрантус, ипомея батата, копривки и други, както и с цъфтящите едногодишни растения. Важно е да подберете растения със сходни изисквания и да ги засадите, така че да не си пречат взаимно.

Не се мъчете да събирате семена

Повечето нови форми са стерилни

Повечето, да не кажем всички, нови сортове и пъстри цветови комбинации на африканската маргаритка са хибриди. Това означава, че дори да се образуват семена и да ги съберете, те няма да дадат същото поколение.

Ако все пак искате да се пробвате със семената и потомството, важно е да знаете, че за покълване трябва и светлина. Тоест, когато засеете, не бива да покривате семенцата с почва, а само леко да ги поръсите на повърхността на субстрата. Притиснете ги, за да имат добър контакт с почвата, и оросявайте редовно. Поддържайте висока влажност до покълването.

И все пак ще ви бъде по-лесно да вкорените резници, отколкото да чакате семеначетата да пораснат. Нужен ви е само вкоренител.

Само ще вмъкнем, че това е още една разлика между диморфотеката и остеоспермумът.

Възможни са неприятности с белокрилката и въшките

В оптимални условия няма нужда да се притеснявате, че цветето ще се разболее или ще бъде нападнато от някой неприятел. В реалният живот обаче не е възможно да угодим на всички капризи и на всички цветя индивидуално. Все пак остеото е много по-устойчиво на вредители спрямо петунията, например.

Възможно е, ако сте засадили нагъсто растенията, да се стигне до сиво гниене. Подобряване на въздушната циркулация между клонките би предотвратила задълбочаване на проблема. Ако положението е излязло от контрол, използвайте фунгицид. Не е изключено и загниване на кореновата система. Получава се при системно задържане на вода и преовлажнена почва.

Белокрилката и листните въшки са по-често срещаният проблем. Ако ги хванете на време, ще се разминете леко. Може да се справите с тези гадинки само със струя вода. Ако проблемът се задълбочи, се препоръчва използване на инсектицид. 

Още от Цветя
0

Лечебните качества са безброй В семената на нигелата, т.нар. черен кимион, се съдържат над 100 вещества, от които мастни киселини, етерични масла, протеини, витамини, минерали, сапонини,

0

Запазва се свежа за седмица във вода В рода Нигела има само 18 вида, но всички са с доста нестандартна визия. Нигелата е много подходяща за извънградски къщи, а цъфтежът й продължава цяло лято.

0

Предпочита умерени температури У нас плумбагото се присъства отскоро, но бързо спечели вниманието на ентусиастите. Предвид тропическата му природа, се очаква да се чувства добре на пряка слънчева

0

Плумбагото расте бързо, което позволява да го оформите както желаете. Резитба обикновено се прави напролет, когато се почистват повредените клонки, ако има такива.

0

Разхлаждайте въздуха с пулверизатор Богат хранителен субстрат с неутрална реакция е идеален за небесносинята прелест. Добрият дренаж и отличната аерация са препоръчителни,

Последни новини
0

Фермерите, занимаващи се с промишлено свиневъдство в Тайланд, събират пари, за да изкупят всички свине от задния двор и от дребните стопанства с ниско равнище на биосигурност в провинциите по

0

Причината е в климатичните промени Заради своята кремообразна текстура кокосът често се използва от производителите като заместител на млечните продукти.

0

Стопанство от 14 000 м2 ще бъде открито в югозападната част на Париж в началото на следващата година Нова ферма на покрив в Париж ще бъде най-голямата по рода си в света, пише Гардиън.

0

И в градината, както и при съхранението Ако има условия на висока влажност, по зелето се появява сиво гниене. Болестта може да се наблюдава както в градината, така и по време на съхранението му.

0

Интернет на нещата може да донесе икономически ползи до $4-11 трилиона до 2025 г. Алма Давидова Какво e общото между глобалната корпорация Google и селското стопанство? Повече, отколкото си мислите.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На юг от Емине - златисти плажове, кристална вода, древна история и винени турове Златисти плажове с кристално море, спа с кал и луга, древна история, съчетана с лукса на модерните летни курорти, предлага маршрутът от Нос Емине до Поморие. На Емине Стара планина потъва в морето - това е най-източната точка на планината

29-ият Международен бирен фестивал в Циндао ще бъде закрит в неделя, информира bulgarian.cri.cn. Създаден през 1991 г., той е известен като „азиатския Октобърфест" и е най-големия в Азия. Той е едно от най-привлекателните за туристите събитие в Китай. Близо 300 000 души са участниците в тазгодишния фестивала, който започна на 26 юли

Арбитражният съд във Вашингтон реши окончателно спора между България и Оманския фонд, съобщи на сайта си Министерството на финансите. Държавният резервен фонд на Оман се отказа от исковете си без право да ги предяви отново. На 13.08.2019 г. арбитражният трибунал постанови решение по международното арбитражно дело № ARB/15/43