Европейската комисия публикува доклад за доставките им в общността

Тревните фуражи и силажната царевица са основният източник на фуражен протеин за европейското животновъдство, те заемат 45% от общата употреба на фуражи в ЕС, изнася данни Европейската комисия в последния си анализ днес.

Маслодайните култури пък заемат почти една четвърт от фуражните протеини, изчисляват експертите.

Въпреки, че ЕС напълно се задоволява с местни необработени фуражи, той произвежда само 26% от консумираната за храна от соя и рапица, сочат данните.

Но от всички фуражни храни, които се използват в общността, около 80% са с европейски произход, сочат цифрите.

Това са ключовите констатации от доклада "EU Feed Protein Balance Sheet" за периода 2017/18 г., публикуван днес от Европейската комисия.

Комисар Фил Хоган коментира анализа като значително подобрение на работата за прозрачността на пазара и като важно последващо действие от предишния доклад на ЕК за развитието на растителни протеини в ЕС. 

Днешният доклад за баланса на фуражната консумация отразява постоянния ангажимент на Комисията за подобряване на прозрачността на пазара в сектора на фуражите и ще се прави и занапред, защото секторът е жизненоважен за успеха на нашето селско стопанство. Подобрената прозрачност улеснява по-нататъшния анализ на динамиката на този пазар и ще позволи на участниците да реагират адекватно на тази динамика, казва той.

През ноември 2018 г. Европейската комисия публикува предишния си доклад за развитието на растителните протеини в ЕС, а днешният анализ се отчита като пряк резултат от препоръките, дадени тогава за подобряване на пазарния анализ и прозрачността чрез по-добри инструменти за мониторинг.

Докладът е съвместно усилие на Европейската комисия и основните заинтересовани страни в този сектор. Експертизата и данните са предоставени от COCERAL, Copa-Cogeca, EDA, EFPRA, EPURE, FEDIOL, FEFAC, Starch Europe и други.

Самозадоволяването на ЕС на източник на протеин; Източник: ЕК
Самозадоволяването на ЕС на източник на протеин; Източник: ЕК