Неустойчивото време задържа развитието на слънчогледа

21 май 2019
Растениевъдство
6813
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Кои са най-честите проблеми, които земеделските производители наблюдават по полетата си

Ваня Велинска

В средата на май слънчогледът е поникнал 100% в цялата страна, споделят наблюденията си и фермери, и агроспециалисти. Нормално е посевите в различните райони да се намират в различни фази от развитието си, което зависи както от датата на сеитбата, така и от конкретните климатични условия за периода.

Част от полетата със слънчоглед са в отлично състояние, което е добра новина. В тях на дневен ред са обичайните растителнозащитни третирания, както и стимулирането на растенията с подходящи продукти, които съдържат необходимите микроелементи - в т.ч. бор, елемент, гарантиращ най-добро изхранване на добива.

Слънчогледът е култура, която силно се повлиява от листно хранене, напомнят специалистите по торене. С комплексни торове, които включват в състава си макро- и микроелементи, биостимулатор, фитохормони и прилепител, се постига задържане на стареенето на листната маса и засилване фотосинтезата в нарастващия бутон. Чрез тях се осигурява правилното му развитие, дружен цъфтеж, повишен синтез на мастни киселини и се променя качеството на оттичащите се към нарастващите семена метаболити. Крайният ефект е гарантиран - увеличен брой изхранени семена, нарастване на добива и повишаване на масленото съдържание.

За съжаление, няма как на всички полета всичко да е наред. Още с поникването на слънчогледа се явиха доста стресови фактори, които предопределиха сериозни проблеми. Кои са най-честите, които се наблюдават по полетата, и какви мерки препоръчват специалистите за решението им.

Проблем 1: неравномерен посев

Поради различни причини на много места в страната посевите са доста шарени. Наблюдават се слънчогледи от първа до четвърта двойка същински листа. Това може да се види както на съседни полета, така и в един и същи посев.

Няма съмнение, че това неизравнено развитие води след себе си негативи, които ще се отразят впоследствие и на добива.

Проблем 2: задържано развитие

Нестабилното време с рязко променящи се температури, както и студената почва, доведоха до това, че слънчогледът на много места се развива доста бавно. В продължителен период от време нощните температури се задържаха много ниски, като също се отрази зле на растенията.

Проблем 3: дефицит на зимна влага

Със сигурност падналите дъждове осигуриха необходимата за развитието на растенията влага. Но тя е основно в горния почвен слой.

Притеснението е, че на много полета дефицитът на зимна влагозапасеност остава.

Проблем 4: мързелив корен

Наличието на влага ще доведе до т.н. мързелива коренова система, напомнят специалистите. При нея коренът няма да се продълбочи и са възможни проблеми с храненето, полягането и устойчивостта на последващи засушавания.

Проблем 5: хербициден проблем

В следствие на стресовите фактори и задържаното развитие на растенията, в някои случаи след приложение на почвени хербициди, се наблюдава жълтеене и избледняване на петурите на листата.

Проблем 6: силно заплевеляване

Заради тежката пролетна суша на много места сеитбата се извърши набързо. Почвените обработки не бяха добри, а на отделни полета имаше сериозен проблем с някои изключително упорити плевели - бутрак, паламида, поветица, фасулче, лапад и други.

Някои земеделски производители предпочетоха да не внасят почвени хербициди, заради сушата. Рязката промяна на времето - обилни валежи, придружени с ниски температури, промениха рязко картината на полетата. Плевелите избуяха, а слънчогледът почти не нараства и на практика се задуши от тях. Това е сериозен проблем, тъй като културните растения имат силен конкурент в храненето в лицето на плевелите.

Проблем 7: вегетационни хербициди

От една страна предстои задължително да се внесат вегетационните хербициди, но от друга - ниските температури допълнително ще стресират третираните растения. Така че фермерите трябва да походят много внимателно при избора на продукти.

Проблем 8 молибденов дефицит

Молибденовият дефицит е често срещано явление в тежки и водозадържащи почви, при ниско рН и особено в студена и влажна пролет.

Видимите признаци са, че листната петура се изкривява, наблюдава се междужилкова хлороза, пожълтяване и завиване на листа навътре. В зависимост от степента на молибденово гладуване по краищата на листата се образуват некротични петна.

Задължително е в такива случаи при първа възможност да се подадат листни торове с увеличено съдържание на молибден.

Но не само молибдена е важен, напомнят специалистите. Трябва да се осигури комплекс от хранителни елементи, за да настъпи възстановяване и подобряване на биохичините процеси в клетката.

Проблем 9: повреди от градушка

В районите, където паднаха градушки, се наблюдават повредени посеви. За растенията, които са частично засегнати, е важно да се знае, че повредите от градушка намаляват фотосинтезиращата площ. Ето защо е препоръчително да се направи листното подхранване с тор, който съдържа макроелементи, микроелементи, биологичен стимулатор и лактати. С това листно третиране се постигат два ефекта: калцират се наранените участъци и се дават хранителните елементи, които се усвояват буквално за няколко часа. Така се увеличава съдържанието на хлорофил и се активизира фотосинтезата на останалата листна маса. Стимулира се развитието на нови листа.

Листното хранене е правилното решение в проблемните посеви

Младите слънчогледови растения са силно стресирани, необходимо е да се стимулират

Практиката през последните години показа, че подхранването на растенията с листни торове се отразява отлично на растенията, които са подложени на стресови условия от различен характер.

Безспорно на много полета в страната слънчогледовите растения изостават в развитието си и се нуждаят от помощ. Това, което трябва да се направи в момента, е те да се третират с подходящи стимулатори.

Листното хранене в ранните фази от развитието на слънчогледа Ц 2-ра - 3-та двойка листа, подпомага развитието на младите растения, работи за развитието на силен корен, здраво и мощно стъбло и плътна листна маса, с по-голяма площ.

Това ранно листно хранене изравнява посевите и прави растенията много по-устойчиви на последващи стресове, подчертават специалистите по хранене.

Ето защо съветът им към фермерите, които имат проблеми, е при първа възможност да направят листно подхранване. Листно подадените хранителните вещества ще достигат бързо до растящите части в лесно усвоима форма за растенията, ще има оздравяване и развитие на стъблото и по-бързо нарастване на вегетативния връх.

При правилен избор на листен тор, храненето има и антидотен ефект, хранещо и стимулиращо действие. Съчетанието на макроелементи, микроелементи, биостимулатор, свободни аминокиселини и витамини, оказва много добро антидотно действие при проблеми от последействие от почвени хербициди.

При внасянето на вегетационни хербициди, които да изчистят силно заплевелените полета, също е препоръчително третирането да се комбинира със стимулатор. Така се намалява опасността от хербициден стрес, а допълнителните хранителни елементи подпомагат за изхранването на по-добър добив

Вярно е, че в години като тази е най-добре първо стресираните растения да се стимулират и оздравят и тогава да се прилага хербицид, но е вярно и че практически това е трудно изпълнимо. Затова, препоръката е да се действа след внимателна преценка на конкретната ситуация - да се внасят листни торове заедно с хербицида или скоро след него за бързо и без последици преодоляване на стреса.

И пак да обърнем внимание - някои фермери смятат, че растенията ще се възстановят сами, но всяко само-възстановяване е за сметка на добива!

При презасяване на полетата

За съжаление, на места повредите от градушка са толкова сериозни, че ще се наложи презасяване на полетата. Ако се стигне до това, е препоръчително семената да се стимулират.

Изключително подходящ продукт е Амино Експерт Старт, напомнят от Екофол, българският производител на листни торове, който се ангажира да го предостави безплатно на всички фермери, които ще презасяват. Стимулаторът ще осигури хранителни елементи около самото семе, ще повиши енергията на кълняемост и растенията ще имат по-бърз и дружен старт. А това е много важно при късна сеитба, където всеки ден за развитие е важен.

Още от Растениевъдство
0

Предстои жътвата, като прибирането на ечемика в някои райони на страната вече започна, но е добре фермерите да мислят за съхранението на зърното. Темата бе сред акцентите,

0

Мургавец удържа на бури и дъжд, Надита и Гинра са нови с над 30% мокър глутен Радина Иванова, Садово Институтът по растителни и генетични ресурси “К. Малков” - гр.

0

Над 40 сорта зърнено-житни култури представи Добруджанският земеделски институт край Генерал Тошево днес на традиционния Ден на отворени врати, съобщава регионална медия.

0

В полетата на кооперация "Земеделец 93", с. Козловец, община Свищов, коментира ситуацията председателят ѝ Тодор Тодоров Ваня Велнска Градушките, които паднаха,

0

Перфектно изведени опитни участъци демонстрира фирма Пиргос Агро в полетата на Светла Стоянова в землището на Горна Митрополия. Фирмата, която предлага селекцията на сръбския институт в Нови Сад

Последни новини
0

След горещините през почивните дни в страната отново дойдоха бури и порои. Валежите засегнаха Североизточна и Югозападна България. В някои райони на Стара планина паднаха и градушки.

0

Ресурс от 26 300 000 лв. по помощта de minimis утвърди Управителният съвет на ДФ „Земеделие” за животновъдите, отглеждащи крави и юници, биволи, овце-майки и кози-майки.

0

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“-РА утвърди финансов ресурс в размер на 600 000 лв. по схема de minimis на земеделските стопани в сектор „Пчеларство" за компенсиране на разходи,

0

При изграждането на изкуствени маточни килийки, след като восъкът застине, шаблонът се потопява още 2-3 пъти, но все по-плитко с по 1-2 мм. Така се получават маточни килийки с по-тънки стени,

0

Ротавирусната инфекция и колибактериозата в свинефермата водят до значителни икономически загуби. Шансовете за възстановяване на болните животни са малки, лечението е скъпо и неефективно.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:За борба с гризачите се накисват дървени стърготини в разтвор на дезинфектанта креолин и се разхвърлят около овошките. Освен това можем да натрием стволовете на дърветата с гранясала сланина, тъй като...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Калоянчев е Ван дер Любе, дъновистка - баба Парашкева Първият филм за Георги Димитров е заснет през 1956 г. от съветския режисьор и сценарист Лев Арнщам. През 1971 г. Христо Христов снима “Наковалня или чук”, а през 1981 г. испанецът Хуан Антонио Бардем режисира “Предупреждението”. “Урок на историята” е сниман в София,

Сара Брайтман е световноизвестна звезда, чийто глас обхваща 3 октави. На 20 октомври тя ще пее пред българска публика по покана на “София мюзик ентърпрайзис”. Концертът ѝ е част от световното ѝ турне HYMN: Sarah Brightman In Concert. С него представя последния си студиен албум HYMN, който излезе миналата година.

Разследващият руски репортер смята, че делото срещу него е заради разкрития за контрола над погребалния бизнес или за бързите кредити Неистовото желание на някои местни величия да запушат устата на един разследващ журналист в Русия постигна точно обратния на търсения ефект - Иван Голунов, доскоро известен само в пределите на родината си,