През април годишната инфлация в еврозоната се ускори до 5-месечен връх от 1,7% благодарение на по-силен ръст на енергийните и на цените на услугите, показват неревизирани окончателни данни на Евростат. В същото време основната инфлация (изключвайки енергийните и цените на храните) нарасна изненадващо с най-силно темпо от две години насам, което вероятно ще бъде приветствано от ЕЦБ с оглед на проблемите на централната банка да постигне целта си за инфлация от малко под 2 на сто.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната нарасна през април с 0,7% на месечна база и с 1,7% на годишна база след слабо повишение с едва 1,4% през март (най-слаба инфлация от януари 2019-а и от април 2018-а година), потвърждавайки експресната оценка на Евростат. Това е най-високата инфлация в еврозоната от ноември 2018-а година насам, когато тя нарасна с 1,9%.

Засилването на инфлацията е най-вече в резултат на скок на цените на услугите с 1,9% след слабо тяхно повишение с 1,1% месец по-рано, както и стабилния растеж на енергийните цени за втори пореден месец с 5,3 на сто. В същото време обаче цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се увеличиха с 1,5% след повишение с 1,8% през март.

Растежът на основния индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) обаче се подобри рязко до 1,3% на годишна база от 11-месечното дъно през февруари от едва 0,8 на сто и предварителна оценка за повишение с 1,2%. Това е най-високата основна инфлация в еврозоната от април 2017-а година, когато тя нарасна със същото темпо.

Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Това ускоряване на инфлацията през април обаче вероятно е свързано със сезонния ефект в резултат на празнуването всяка година по различно време на католическия Великден. През тази година Великденските празници се паднаха през месец април, докато през 2018-а година те бяха в края на март. Това означава, че скокът на априлската инфлация изглежда преувеличен, тъй като цените в сектора на услугите и най-вече в ресторантьорския и хотелиерския бизнес получиха около великденските празници много силен, но само временен тласък.

В рамките на целия Европейския съюз потребителската инфлация през април се повиши с 0,7% на месечна база и нарасна с 1,9% спрямо година по-рано и след повишение с 1,6% през март.

Най-ниски годишна инфлация беше регистрирани в Кипър (0,8%), Дания (0,9%) и Португалия (0,9%), докато най-висока инфлация беше отчетена в Румъния (ръст с 4,4%), Унгария (с 3,9%), Латвия (3,3%), Естония (3,2%) и България (3,1%).

Според Евростат потребителската инфлация в България през април се повиши на месечна база с 0,6% и нарасна на годишна база с 3,1% след повишение с 2,8% през март, което отрежда на нашата държава пета позиция спрямо всичките 28 страни - членки на съюза.