Икономиката и финансовата системи са стабилни, изоставане има в социалната закрила, здравеопазването, инвестициите в науката

Европейската комисия препоръчва на България по-бърз ръст на доходите и по-ефективно управление на държавните предприятия.

Брюксел настоява също да се държи под контрол инфлацията, както и за по-бързи реформи в социалната политика, здравеопазването и образованието. От ЕК са категорични също, че инвестициите в науката са малко и неефективни.

Това са някои от основните препоръки в доклада на ЕК за макроикономическите дисбаланси, оповестен в сряда.

Брутният вътрешен продукт на глава от населението все

още е 50%

от средния

за ЕС, въпреки че

от 2017 г. расте

по-бързо от средното за Евросъюза, установяват експертите. Правителството трябва да инициира законови промени, които да завършат реформата в уреждането на несъстоятелността, гласи една от препоръките на ЕС.

Правителството трябва да инициира законови промени, които да завършат реформата в уреждането на несъстоятелността, гласи една от препоръките на ЕС.

Те обръщат внимание на българските власти, че пречки за бързия растеж могат да дойдат от неблагоприятните демографски тенденции и нарастващия недостиг на квалифицирани работници, както и от задълбочаващите се регионални различия.

От ЕК смятат също, че “борбата с корупцията продължава да бъде предизвикателство.Те отчитат това, че през 2018 г. България прие всеобхватна реформа на законодателството за борба с корупцията и създаде нова единна агенция за борба с корупцията, но подчертават, че резултатите все още предстои да се видят.

Значителен напредък бе постигнат по отношение на укрепването на независимостта на съдебната система, установява докладът.

Като положителни са посочени също реформите във финансовия сектор,

по-високата събираемост

на данъците и

публичните вземания,

главно заради предприетите мерки за намаляване на сивата икономика.

Препоръките към България са да завърши реформата при уреждане на несъстоятелността, да подобри преките плащания на пациентите в здравеопазването, да се справи с недостига на здравни специалисти.

Ден след оповестяването на доклада ЕК публикува поправка на една от констатациите в него, съобщиха от финансовото министерство в четвъртък.

Промяната е направена, тъй като е приета “аргументирана информация от българските власти и се отнася до текста по отношение на докладите за съмнителни сделки, които касаят местни видни политически личности”, заявяват от ведомството на Владислав Горанов.

Правителството ще трябва да инициира законови промени, които да завършат реформата при уреждането на несъстоятелността, гласи една от препоръките на ЕК.