Глобалните приходи от вегетарианския и веганския сектор през миналата година са най-малко  51 млрд. долара, поради което се прогнозира силно търсене на соеви продукти.

Бразилия е решена да заеме водеща позиция в производството на соево-бобови култури. Пазарът на бобови расте и все повече привлича интереса на бразилските производители, които са изнесли 162 000 тона соя през 2018 година.

Бразилският институт за бобови култури (Ibrafe) в партньорство с Глобалната конфедерация на бобовите култури ще проведе 7-ия бразилски форум за боб, фасул и специални култури на 13 юни в Рио де Жанейро.

Секторът, според президента на Ibrafe Марсело Едуардо Людерс, сега преживява "уникален момент", благодарение на вегетарианството.

Списанието "Икономист" прогнозира, че 2019 г. ще бъде "годината на веганизма", в очакване на безпрецедентен и наистина поразителен прилив на поддръжници на тази философия на живота.

В Бразилия, според априлското национално проучване за миналата година, процентът на населението, идентифициращ се с вегетарианство, достигна 14% от броя на анкетираните, което е 30 млн. души. Това се равнява на три пъти броя на жителите на Португалия или половината от Италия.

Само преди пет години процентът на бразилските вегетарианци е бил 9%. Това означава, че потребителският пазар, който иска да избегне животински продукти, е достигнал размер, който никой агро-гигант не може да пренебрегне.

Затова е важно да се знае за "вегетарианската" вълна от продукти, инвестиции и проекти, които се разработват.

Бразилската селскостопанска общност, в допълнение към соята, търси перспективите за нахут, интересува се и от генетично модифицирани зърна и, разбира се, от новините от световния пазар за растителни протеини и свързаните с тях възможности.

Очаква се Форумът да бъде посетен от повече от 1000 делегати, участващи в увеличаването на потреблението и търговията с бобови култури. Сред тях са производители, учени, представители на търговията и логистиката, износители и вносители и служители от различни организации.

Източник: news.agropages