България е на второ място в света по засети площи с лавандула! Невероятно, нали!?

23 май 2019
Пчеларство
10728
Няма снимка
България е на второ място в света по засети площи с лавандула. Но въпреки това у нас рядко може да се намери висококачествен натурален лавандулов мед.
 

България заема второ място в света по засети площи с лавандула. А заради добрите си качествата родната лавандула е изместила по показатели дори Франция. Но въпреки това рядко можем да намерим висококачествен натурален лавандулов мед на бг пазара. Едва ли ще успеем да намерим отговор на този въпрос.

Но фактите са си факти и ето къде са най- големи посеви с лавандула у нас:

0 в Добричка област – 4590 хектара;.

0 във Варненска област те са 586 хектара;

0 в Шуменска област полетата с лавандула са 1136 хектара.

0 друг рекордьор е Старозагорска област – 2040 хектара.

Може да се предположи, че при толкова голяма площ, засята с лавандула, в България е напълно възможно да бъде събрана прекрасна реколта от лавандулов мед. За съжаление, реалността опровергава това. В България много трудно може да се намери хубав лавандулов мед. Може, но само в пчелини, които се намират близо до обширни полета с лавандула, уточняват от ecohoneynuts.com.

Но за мед с високо съдържание на лавандула е необходимо голямо поле, което се простира от хоризонт до хоризонт и наблизо не трябва да има друг цъфтеж. За съжаление, лавандуловите полета в България, макар и многочислени, са неголеми като размер и се намират далеч едно от друго.

Пчелите събират нектар от лавандулата, но и от цъфтежа, който се намира наблизо. Така се получава полифлорен мед с ниско съдържание на лавандула – само 5-10%. Някои пчелари го наричат лавандулов, но реално това съвсем не е така. Монофлорният мед е медът със съдържание на нектар от един вид цъфтеж, не по-малко от 30-40%, не и с 5-10%.

Веднага възниква въпросът откъде се взема такова количество лавандулов мед в търговската мрежа, щом няма откъде пчелите да го съберат. Истинска мистика, магия в пчеларския бизнес!

Налага се единственият верен отговор – лавандуловия мед го изготвят! И за приготвянето му не е нужен завод, напълно достатъчни са една обикновена кухня и някои прости съоръжения, твърдят от ecohoneynuts.com.

Още от Пчеларство
0

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“-РА утвърди финансов ресурс в размер на 600 000 лв. по схема de minimis на земеделските стопани в сектор „Пчеларство" за компенсиране на разходи,

0

При изграждането на изкуствени маточни килийки, след като восъкът застине, шаблонът се потопява още 2-3 пъти, но все по-плитко с по 1-2 мм. Така се получават маточни килийки с по-тънки стени,

0

С тази дейност се занимават пчелари с голям професионален опит.  Затова може да се каже, че отглеждането на майки е надграждане в пчеларството. Отглеждането на майки чрез пренасяне на ларви в

0

Този начин е подобен на предишния, само че подготвените ивици с ларвите след скъсяването им на височината се нарязват на отделни килийки.  Те се залепват на дървени или тенекиени подложки 15-15 мм.

0

За да се използват повече ларви за отглеждане на майки, от определена светлокафява пита се изрязват ивици с по един ред килийки. От страната на ивиците, където са най-младите ларви,

Последни новини
0

След горещините през почивните дни в страната отново дойдоха бури и порои. Валежите засегнаха Североизточна и Югозападна България. В някои райони на Стара планина паднаха и градушки.

0

Ресурс от 26 300 000 лв. по помощта de minimis утвърди Управителният съвет на ДФ „Земеделие” за животновъдите, отглеждащи крави и юници, биволи, овце-майки и кози-майки.

0

Ротавирусната инфекция и колибактериозата в свинефермата водят до значителни икономически загуби. Шансовете за възстановяване на болните животни са малки, лечението е скъпо и неефективно.

0

Семена от соя, отгледана на 5 км от централата, съдържат 3 пъти повече аминокиселината цистеин, имаща детоксикиращи свойства Може би много хора си представят това,

0

Хлорозата по дръвчетата е проблем, с които се сблъскват и любителите овощари. Симптомите лесно се разпознават, тъй като се изразяват в пожълтяване или побеляване на листата.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:За борба с гризачите се накисват дървени стърготини в разтвор на дезинфектанта креолин и се разхвърлят около овошките. Освен това можем да натрием стволовете на дърветата с гранясала сланина, тъй като...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Калоянчев е Ван дер Любе, дъновистка - баба Парашкева Първият филм за Георги Димитров е заснет през 1956 г. от съветския режисьор и сценарист Лев Арнщам. През 1971 г. Христо Христов снима “Наковалня или чук”, а през 1981 г. испанецът Хуан Антонио Бардем режисира “Предупреждението”. “Урок на историята” е сниман в София,

Сара Брайтман е световноизвестна звезда, чийто глас обхваща 3 октави. На 20 октомври тя ще пее пред българска публика по покана на “София мюзик ентърпрайзис”. Концертът ѝ е част от световното ѝ турне HYMN: Sarah Brightman In Concert. С него представя последния си студиен албум HYMN, който излезе миналата година.

Разследващият руски репортер смята, че делото срещу него е заради разкрития за контрола над погребалния бизнес или за бързите кредити Неистовото желание на някои местни величия да запушат устата на един разследващ журналист в Русия постигна точно обратния на търсения ефект - Иван Голунов, доскоро известен само в пределите на родината си,