България заема второ място в света по засети площи с лавандула. А заради добрите си качествата родната лавандула е изместила по показатели дори Франция. Но въпреки това рядко можем да намерим висококачествен натурален лавандулов мед на бг пазара. Едва ли ще успеем да намерим отговор на този въпрос.

Но фактите са си факти и ето къде са най- големи посеви с лавандула у нас:

0 в Добричка област – 4590 хектара;.

0 във Варненска област те са 586 хектара;

0 в Шуменска област полетата с лавандула са 1136 хектара.

0 друг рекордьор е Старозагорска област – 2040 хектара.

Може да се предположи, че при толкова голяма площ, засята с лавандула, в България е напълно възможно да бъде събрана прекрасна реколта от лавандулов мед. За съжаление, реалността опровергава това. В България много трудно може да се намери хубав лавандулов мед. Може, но само в пчелини, които се намират близо до обширни полета с лавандула, уточняват от ecohoneynuts.com.

Но за мед с високо съдържание на лавандула е необходимо голямо поле, което се простира от хоризонт до хоризонт и наблизо не трябва да има друг цъфтеж. За съжаление, лавандуловите полета в България, макар и многочислени, са неголеми като размер и се намират далеч едно от друго.

Пчелите събират нектар от лавандулата, но и от цъфтежа, който се намира наблизо. Така се получава полифлорен мед с ниско съдържание на лавандула – само 5-10%. Някои пчелари го наричат лавандулов, но реално това съвсем не е така. Монофлорният мед е медът със съдържание на нектар от един вид цъфтеж, не по-малко от 30-40%, не и с 5-10%.

Веднага възниква въпросът откъде се взема такова количество лавандулов мед в търговската мрежа, щом няма откъде пчелите да го съберат. Истинска мистика, магия в пчеларския бизнес!

Налага се единственият верен отговор – лавандуловия мед го изготвят! И за приготвянето му не е нужен завод, напълно достатъчни са една обикновена кухня и някои прости съоръжения, твърдят от ecohoneynuts.com.