Маточникът се изрязва заедно с част от питата на която се намира. Придава се в новото семейство, като частта от питата се прикрепя с клечица, съветват от to-bee.blogspot.com.  Може маточникът да се намаже с мед от питата, на която се прикрепва, за да бъде по-лесно приет от пчелите.

Маточникът се поставя в последното междурамие на плодника или в магазина, като се препоръчва предварително подрязване на крилата на старата майка. Придадените запечатани маточници трябва да се проверят на втория ден дали са приети.

Важно! Ако маточникът е прояден отстрани, това е знак, че не е приет от семейството. Според специалистите от в. "Пчела и кошер" това не е страшно, защото макар и с отрязани крила тези майки могат да презимуват и ще бъдат подменени по естествен път на следващата пролет. Във всеки случай, ако има време, е по-добре да се придаде нова майка или друг зрял маточник, като се отстранят причините за неприемането.

При отнемане на маточниците от семейството отглеждач, то залага нови, като по този начин може да се произведат до три партиди маточници. При последната партида се оставя маточник за подмяна на майката на семейството отглеждач.

Най-удачният период за предизвикване на самосмяна е април и май. Така може да се използват и трите партиди маточници, без опасност за изпадане в роево състояние. В райони обаче с ранна главна паша, това се прави след преминаването й.

Основни изводи:

0 избор на семейства отглеждачи

0 подсилване на семействата чрез затопляне, подхранване и придаване на пило;

0 проверка за залагане на маточници;

0 наблюдение на маточниците, за избор на момент за придаване;

0 изрязване на маточника (6 дни от запечатването) заедно с питата;

0 прикрепяне към пита в новото семейство;

0 проверка за приемане.