Един от начините за производство на майки е самосмяната. С цел създаване на високопродуктивни майки пчеларите сами предизвикват самосмяна у най-силните си семейства. Обикновено това става чрез осакатяване на съществуващата майка или чрез довеждането й до изтощаване, информира to-bee.blogspot.com.

Осакатяването се осъществява чрез подрязване на краче или крило. Този метод не е особено препоръчван напоследък, защото от една страна намалява способността на майката да снася (при увреждане на крак, тя става трудно подвижна), а от друга - не гарантира залагането на маточници.

Другият вариант е придаване на празни пити

Довеждането до физиологично изтощаване може да се осъществи, като в началото семейството се подсилва чрез внасяне на люпещо се пило и редовно подхранване. След което (при достигане на желаното развитие и кошерът е пълен с млади пчели) постепенно се отнемат пити с пило от кошера и му се придават празни, като така се осигурява място на майката за яйцеснасяне. В началото тя показва голяма продуктивност, но грохва в рамките на месец от началото на стимулирането.

И в двата случая пчелите усещат негодността на майката и я принуждават да снесе яйца в предварително подготвени маточни килийки.