Причината е ушна краста

Много стопани на домашни котки се оплакват от странното поведение на любимката си: животното обръща главата си настрани, тръска я, чеше се по ушите, неспокойно е, отказва да се храни.

Причината за това е едно от най-често срещаните котешки болести отодектоза или т.нар. ушна краста. Причинява се от микроскопично паяжинообразно насекомо - кърлеж, който се намира във вътрешната част на ухото и на повърхността на външния слухов канал. Те се хранят с клетки на епидермиса (външния слой на кожата). Поразяват ушите на котката. Най-предразположени към заболяването са животни от 1,5 месеца до 1 година, но се заразяват и възрастни котки.

Ушната краста е сериозно заболяване и липсата на лечение може да доведе дори до летален изход.

Заболяването се предава при контакт на болно със здраво животно. Например от майката на малките котета. Котката може да се зарази и от насекоми. Така че ако откриете признаци на зараза, изолирайте болната котка от другите домашни любимци.

Признаци на ушната краста:

При появата на ушни кърлежи котката изпитва силен сърбеж - тя започва да разчесва поразените места с нокти и да тръска глава.

След известно време ще забележите отделянето на гнойни изтечения, а козината около ушите става като залепена.

Появата на "кривошиевост" говори са за това, че заболяването е преминало в усложнена фаза. Котката може да обръща главата си под ъгъл 120 градуса, накланяйки надолу болното ухо.

Този вид кърлеж не е опасен за човека, но понякога именно човек може да стане преносител на инфекцията. Кърлежът мож да се пренесе с дрехи и така да се зарази котката.

Ако котката ви показва някой от изброените симптоми, веднага я заведете при ветеринарния й лекар. Трябва да знаете, че забавеното лечението може да стане причина за хронично възпаление на средното и вътрешното ухо до перфорация на тъпанчето и дори до смъртоносен менингит.

Много е важно още при първите признаци на ушна краста да заведете котката си при ветеринарен лекар, който да назначи лечение
Много е важно още при първите признаци на ушна краста да заведете котката си при ветеринарен лекар, който да назначи лечение