Някои стопани и досега са го държали в бъчви на хладно, но при затопляне на времето да го бутилират
В края на зимата виното, което е добре направено, е напълно бистро, дори и ако то съдържа остатъчна захар.
На дъното на съда за съхранение са паднали всички нестабилни на студ съединения, соли на винената киселина и багрилни вещества, белтъчни вещества, дрождени клетки и др. нестабилни съединения.
Преди да започне чувствително затопляне на времето виното трябва да се отдели от утайката.
Защото солите на винената киселина са частично разтворими.
А пък в някои от съставките на утайката може да започнат процеси на разграждане, което придава неприятен привкус.
Утайката е плътна и с малък обем, и се отделя чрез внимателно декантиране, което се прави над нея - виното се отделя с маркуч или от долния кран на съда.
Бистрото вино може да се прехвърли в бъчва или друг съд, но винаги пълен.
Съдът, в който се източва се допълва с вино от същия вид.
Ако и така съдът остане непълен, най-добре е виното да се бутилира.
Коментари