Някои стопани и досега са го държали в бъчви на хладно, но при затопляне на времето да го бутилират

В края на зимата виното, което е добре направено, е напълно бистро, дори и ако то съдържа остатъчна захар.

На дъното на съда за съхранение са паднали всички нестабилни на студ съединения, соли на винената киселина и багрилни вещества, белтъчни вещества, дрождени клетки и др. нестабилни съединения.

Преди да започне чувствително затопляне на времето виното трябва да се отдели от утайката.

Защото солите на винената киселина са частично разтворими.

А пък в някои от съставките на утайката може да започнат процеси на разграждане, което придава неприятен привкус.

Утайката е плътна и с малък обем, и се отделя чрез внимателно декантиране, което се прави над нея - виното се отделя с маркуч или от долния кран на съда.

Бистрото вино може да се прехвърли в бъчва или друг съд, но винаги пълен.

Съдът, в който се източва се допълва с вино от същия вид.

Ако и така съдът остане непълен, най-добре е виното да се бутилира.

Виното трябва винаги навреме да се отделя от утайката, макар и по-късно, защото солите на винената киселина са частично разтворими, а в някои от съставките на утайката започват процеси на разграждане, които му придават неприятен привкус
Виното трябва винаги навреме да се отделя от утайката, макар и по-късно, защото солите на винената киселина са частично разтворими, а в някои от съставките на утайката започват процеси на разграждане, които му придават неприятен привкус