Два Института към Селскостопанска академия направиха годишно отчетно събрание, на което присъства директорът на академията проф. Васил Николов.

Хибриди на Института по царевицата- Кнежа са изпитвани и търсени в чужбина. Това стана ясно на годишното отчетното събрание, съобщи ССА. На него бяха представени последните проекти, по които работят учените.

На 4 локации в Сърбия и Румъния се изпитват царевични хибриди на Института. Над 60 хибриди са изпитвани и в Академията Хейлундзян в Китай.

През изминалата година е направено семепроизводство на Кнежа 509 и Кнежа 683А в Казахстан.

През 2018-2019 са признати 5 нови хибрида- Кнежа 317, Кнежа 320, Кнежа 564, Кнежа 565 и Кнежа 648.

Институтът има богата интелектуална собственост. В официалната сортовата листа на България за 2019 година са вписани 23 хибрида за зърно и силаж, 1 пуклив и 3 захарни хибрида. В колекцията на ИЦ-Кнежа се съхраняват и поддържат 2443 образци.

Годишно отчетно събрание се проведе днес и в Институтът по фуражни култури-Плевен. На срещата директорът на Института проф. д-р Анелия Кътова представи проектите, по които работи колективът. През миналата година учените са реализирали 63 научни публикации, а признание за стойността на изследванията са откритите 199 цитирания.

 Институтът поддържа 19 сертификата в Патентно ведомство: 8 сорта люцерна, 2 сорта пролетен фуражен грах, 8 сорта многогодишни житни треви и 1 сорт пролетен фий.

Тук се съхранява генофонд от 923 образци от различни видове фуражни култури, както и племенното ядро на Плевенската черноглава овца. На събранието председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов даде положителна оценка за работата на Института.