Зам.-директорът на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Богданова-Мизова ще бъде освободена от длъжност

"От развитието на сектора зависи живота в селските райони - със земеделие се занимават над 100 000 души у нас", обясни новият министър

Вероятно ще има промени в политическия екип, но ние сме коалиция и всичко е въпрос на разговори. Аз имам определени виждания, които бих представила и защитила. Важно е всички решения да се вземат в режим на диалог и в убеденост на всички, че те биха довели до резултатите, които всички търсим". Това обясни Десислава Танева минути след като парламентът реши тя да оглави Министерството на земеделието, храните и горите.

Зам.-директорът на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Богданова-Мизова ще бъде освободена от длъжност, обясни още Танева. Богданова-Мизова подаде оставка още в края на април по искане на премиера Бойко Борисов. Причината е информация, че телефонът й е обявен в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола. Вчера стана ясно, че тя още заема поста в държавния фонд.

Танева посочи, че първите й действия като министър ще са за решаването на "ежедневните проблеми на земеделците, които не са малко".

И допълни, че министерството, което ѝ е възложено е най-тежкото, защото със земеделие се занимават над 100 000 души у нас. И от развитието на сектора зависи живота в селските райони. Те са изложени на тежкото администриране за подпомагане с евросредства.

"Земеделието е най-рисковата работа, тя е под небето и всички са изложени на природата, срещу която решение няма", акцентира Танева.

Тя обясни, че се е занимавала със земеделие през целия си професионален път и след поемането на поста ще се заеме с решаването на "много проблеми на ежедневието и репутационни проблеми".

"Аз съм човек, който е познат, включително и от предходния ми мандат в министерството. Следвам политиките на открит диалог, на програма, на планиране“, обясни Танева и изтъкна, че ще следва политиката в земеделието на ГЕРБ и голямата управленска коалиция.

На въпрос дали новият министър е спокойна, че няма да има срещу нея конфликт на интереси, тя отговори: "Ние сме в пика на предизборната кампания - абсолютно всичко очаквам - каквото може върху даден факт да се измисли, да се съчини и да е добре възприемано. Живота ми е свързан само със земеделие - в частния сектор близо 14 години, с ясно декларирани доходи. Да, те бяха значително високи особено за времето си. Декларирано е, знае се къде живея, какво съм придобила. След влизането ми в политическия живот, знаеш, че всичко, което би направил в тази посока би се изтълкувало по обратен ред и нямам такива придобивания".

"В момента, в който става настоящата смяна е пикът на една предизборна кампания. Изострена - нетипично за евроизбори. Това дава отражение върху начина, по който се възприема смяната", коментира още новият министър.

По-рано днес със 121 гласа парламентът реши Танева да оглави министерство, а само петима народни представители гласуваха против.

„Десислава Танева е била министър. Познава добре проблемите както в бранша, така и в министерството. Но мисля, че няма да й бъде лесно, дано да не се поддава на лобизъм – поне в такава степен, на каквато бяхме свидетели при досегашното ръководство на Министерството на земеделието, храните и горите“. Така Валери Симеонов от "Обединени патриоти" коментира промяната в състава на Министерски съвет и посочи, че оставката на Румен Порожанов за малко закъсняла. „Има основание да се извършват промени и по регионални дирекции, където все още кадри на ДПС продължават да кадруват", подчерта още Симеонов.

"Въпреки смяната на земеделския министър, ситуацията и моделът си остават същите". Това заяви в кулоарите на парламента Халил Летифов от ДПС. На въпрос защо пет души от ДПС са гласували против оставката на Румен Порожанов, Летифов посочи, че ДПС не е против оставката, а е против това правителство. "Ако бяха отделно, щяхме да сме „за“ оставката и „против“ новия министър", обясни още Летифов.