Френски учени от Обединената група за изследвания в областта на физиологията, екологията и генетиката на животните и животновъдните системи (PEGASE) съвместно с технологичната компания CEA-LETI разработиха устройство за автоматично наблюдение поведението на свинете, съобщава INRA. Тя е на базата на система с индивидуален мониторинг, която ще помогне на фермерите да реагират оперативно на различни случаи при животните, които може да се отразят на тяхното здраве.

От дълги години една от актуалните проблеми в свиневъдството е намаляването на случаите на травмиращо поведение, такива като боеве и хапане на опашките. Откривайки такова поведение или получавайки предварителни сигнали за тях, фермерите ще могат на ранен стадий да вземат мерки, насочени към намаляване на проблемите с благополучието на стадото.

Създавайки автоматизирана система за наблюдение на поведението, Френският национален институт за агроизследвания - INRA, и CEA разработват датчик в ушната марка, съдържащ акселерометър (уред, чрез който се измерва ускорението на движещи се обекти) с безжично предаване на данни и наблюдават свинете с камери. Събраните данни се анализират с алгоритми на изкуствен интелект.

В свинефермата, където се провежда наблюдението, данните постъпват в програма, анализираща ги в реално време. Ако два акселерометъра показват висока активност, това е несъмнен индикатор за агресивно поведение или бой. Работата над алгоритъма още не е завършена, но резултатите вече са обнадеждаващи, тъй като програмното осигуряване вече безпогрешно идентифицира до 50% от случаите на агресивно поведение. След окончателното завършване този инструмент ще даде на свиневъда, получаващ известие с SMS, възможност оперативно да вземе съответните мерки.