Видът се отнася към южните култури

Бадемът е топлолюбива култура, ето защо у нас вирее само в най-топлите и южни райони на страната, както и по Черноморието.

Условията трябва да са:

краткотрайна зима без големи колебания в температурата

ранна и мека пролет

продължително лято

надморска височина до 700 м

За бадемовото дръвче са подходящи топли, отцедливи и богати на хранителни вещества почви.

Най-добре е да са с неутрална рН, но се развива и при слабо алкална или слабо кисела реакция на почвата.

Много тежките глинести почви и черноземните не са подходящи за отглеждане.

Бадемовото дръвче се засажда по подобие на останалите овощни видове. Може както през есента, така и през пролетта.

Обикновено любителите засаждат единични дървета, които са разположени в овощния сектор или разпръснати из градината.

Когато ще се засаждат няколко дървета, може да се направят редове. Ориентировъчно се дават следните разстояния: 5-6 м между редовете и на 4-5 м между дърветата в реда.

През май дръвчето да се тори с азот

За да се развиват дърветата с добър здравен статус, те се нуждаят от редовни грижи. Те също не се различават от останалите овощни видове. Основните са поддържане на почвата чиста от плевели, ежегодно подхранване с минерални и органични торове, напояване и защита от вредители.

Фосфорните и калиевите торове се внасят през есента, а азотният тор - през вегетацията. Най-често се използва амониева селитра (за неплододаващите по 20 г/кв. м, а за плододаващите по 40 г/кв. м). Торовата норма се разделя на два пъти - половината се внася през март, а останалата част през май - юни. Торовете се заравят в почвата.

За да се повлияе върху едрината на ядката и доброто цялостното развитие на дърветата, се препоръчва да се направят една-две поливки през юли и август.

Формира се катo свободна корона

На бадемовото дръвче също се извършва резитба. Най-често видът се формира като свободна безетажна корона.

След засаждането надземната част на дръвчето се изрязва силно. Когато няма предивременни клонки, съкращава се на 7-8 пъпки над определената височина за стъбло.

Ако има клонки, премахват се всички по стъблото и само 7-8 в зоната на короната се съкращават на по две пъпки, като по-високостоящите се изрязват заедно с водача.

През вегетацията за по-бързото формиране на короната, се извършва филизене на летораслите, които я сгъстяват.

Премахват се клонките, израснали по стъблото, в основата на скелетните клони, а също лакомците, силните, счупените и повредените клончета.

Съкращаването се избягва поради това, че короната силно се разклонява и сгъстява.

ЯДКИТЕ СА МНОГО ПОЛЕЗНИ

Плодовете на бадема са много полезни, с високи хранителни качества.

Те са богати на мазнини и белтъчини, които са добре съчетани с въглехидрати, незаменими аминокиселини, с ензими и минерални вещества. Този им състав ги прави ценна съставка на редица диети.

6 сорта, подходящи за хоби градините

Ароматичен

Дърветата са с умерен растеж и много добра родовитост. Цъфтежът им е късен. Сортът е самобезплоден.

Плодовете са едри, с мека жълто-кафява черупка. Ядката има много добър вкус и силен аромат. Част от ядките са двойни.

Плодовете узряват към средата на септември.

Аспарух

Дърветата имат умерен растеж и плододават добре. Сортът е самостерилен.

Плодовете са едри, черупката е мека и светла.

Плодовете узряват през средата на септември.

Марково

Дърветата са с умерен растеж. Цъфтежът е полукъсен и продължителен. Сортът е самостерилен.

Плодовете са средно едри, елипсоидни и заострени. Ядката е добре развита.

Плодовете узряват в началото на септември.

Никитски

Дърветата са с умерен растеж. Цъфтежът им е късен и продължителен.

Плодовете са средно едри, с мека черупка. Ядката е удължена, сладка, слабо ароматична, с много добър вкус.

Плодовете узряват през първата половина на септември.

Нонпарел

Дърветата имат умерен растеж. Сортът е самостерилен.

Плодовете са средно едри, с мека черупка. Ядката е овална, с много добър вкус и с високо маслено съдържание - 58%.

Плодовете узряват в края на август и началото на септември.

Сортът страда от струпясване, ранно кафяво гниене и някои други болести, напада се от бадемовия семеяд и листната оса.

Поморие

Дърветата имат умерен растеж. Сортът е самостерилен.

Плодовете са средно едри, с червено-кафява мека черупка. Ядката е единична, светлокафява, с грапава кожица и с добри вкусови качества.

Плодовете узряват през втората половина на септември.

Бадемовият семеяд е основният неприятел

Бадемът се напада и от някои болести

Възрастното на бадемовия семеяд е оса. Той има едно поколение годишно и зимува като ларва в червивия плод. Ларвата какавидира през пролетта, а през май се излюпва възрастната оса.

Излюпените ларви се хранят с ядката на плодовете и причиняват червясването им. Червивите плодове не опадат.

Мерките срещу неприятеля са: събиране на плодовете през есента, пръскане с подходящи инсектициди. За целта се препоръчват две третирания - първото в началото на излюпването и второто през време на масовия летеж на осите.

Бадемите са нападат още от листни въшки и листогризещи гъсеници.

От болестите по-опасни за вида са: ранно кафяво гниене, сачмянка, струпясване и някои други.