Ще можете да пръскате в края на седмицата

Драгомир Атанасов агрометеоролог при НИМХ

През следващия седемдневен период вегетационните процеси при земедеслките култури ще протичат отново при прогнозирано нестабилно време, с чести превалявания и колебания в температурите. Пo-съществени валежи през периода се очакват в Западна и Централна България. Те ще окажат положително влияние вурху почвените влагозапаси. Остава вероятността за опасни метеорологични явления за посевите и трайните насаждения (град, поройни дъждове, силен вятър).

В полските райони на страната при пшеницата ще наблюдаваме изкласяване и цъфтеж. При посевите с рапица ще продължава фазите цъфтеж, формиране и нарастване на шушулките. При семковите и костилковите овощни видове ще имаме наедряване на завръзите. При лозовите насаждения ще протичат фазите образуване на съцветия и цъфтеж.

Условия за работа на полето и растителнозащитни пръскания (срещу мана по лозата, листни въшки, ранно кафяво гниене и струпясване при овощните видове, септориози и ръжда по зимните житни култури, срещу вредната житна дървеница и житната пиявица) ще има през последните дни от периода.