През 2019 г. те ще спаднат с 2,6%, но през 2020 г. ще се възстановят.

Увеличават се разходите за горива и торове

Алма Давидова

Световната банка, в последния си преглед на глобалния пазар даде прогноза за цените на селскостопанските стоки през тази година.

Според експертите цените на агропродуктите ще паднат тази година с 2,6%, но ще се възстановят през 2020 г. Това се дължи на намаляване на производството на храни и увеличаване на разходите за горива и торове.

Що се отнася до средносрочната перспектива цените на селскостопанските суровини ще останат стабилни.

Драстични промени са възможни, поради скокове в цените на енергията, климатичните условия или изострянето на търговските спорове.

Цените през 2020г.

Както предполагат банковите експерти, цените ще се увеличат с 1,7%, поради намаляване площта на някои култури в САЩ, както и поради повишаването цените на торовете и горивата.

Разходите за гориво засягат цените на селскостопанските продукти, казват експертите - пряко (гориво) или непряко (торове и други химикали).

Налице е и изкушението да се премине към биогорива

Разбира се, за някои повишаването на цените на агропродуктите е от полза. Това са преди всичко производителите на храни. Но като цяло, това може да означава увеличаване броя на гладуващите, отрицателни последици от гледна точка на благосъстоянието и др.

Прогнозата на Световната банка за глобалното производство на ориз през 2018-2019 г. ще бъде 501 млн. тона. Потреблението ще нарасне с 1%, а преходните запаси ще се увеличат до 35%. Това е най-високата стойност за 20 години. Ако в Бразилия и Филипините времето за отглеждане на тази култура остане неблагоприятно, в повечето страни на Азия е обратното. Това са Индия, Индонезия, Тайланд и Виетнам.

Пшеница

Световната банка се позовава на прогнозата на земеделското министерство на САЩ /USDA/, според която този сезон пшеницата ще бъде с 4% по-малко от предишния рекорд от 763 млн. тона.

Основната причина за спад в добивите са климатичните условия в Източна Европа и Централна Азия.

Маслодайни култури

Перспективите са обещаващи, метеорологичните условия са благоприятни.

През 2018-2019 г. производството на 17 основни вида растителни масла, включително палмово, соево и рапично, които представляват 2/3 от всички видове продукти, ще се увеличи с 2%.

В същото време 2/3 от увеличението ще бъде осигурено от палмовото масло.