Те ще бъдат на обща стойност 101,5 млн.евро

Диана Ванчева

През 2019 година ще бъдат отпуснати 16 млн.лева за земеделски курсове и семинари по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 година.

За тяхното организиране и осъществяване ще може да се кандидатства по подмярка 1.1, която ще осигурява възможности за професионалното обучение на земеделските стопани и за придобиване на умения.

Подмярката трябва да стартира през май тази година и документите ще могат да се подават да юни 2019 година.

Бенефициенти, които са одобрени, ще имат право на финансово подпомагане за организирането и провеждането на курсове за обучение, както и на семинари в областта на селското стопанство и горското стопанство.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде до левовата равностойност на 8 млн. евро.

Ще имат право да подават проекти всички организации, които предоставят трансфер на знания, професионалните гимназии, висшите училища, центровете за професионално обучение, научните институти и опитните станции в областта на селското стопанство и горите.

Те могат да бъдат финансирани по програмата за селските райони и до 100%. 100 млн. лв за инвестиции в инфраструктурата за напояване най-накрая би трябвало да може да се правят и подават проекти през месец май, когато трябва да бъде одобрена процедурата по подмярка 4.3.

Но засега от МЗХГ нямат готовност още за това.

Към дейностите ще влиза възстановяването на поливни структури чрез тяхното реконструиране и модернизиране.

Общата сума, за която ще може да се кандидатства от всички общо е 50.4 милиона евро.

Засега още не е очертан и обликът на допустимите кандидати, които ще имат право да инвестират извън земеделските стопанства, сочи се в индикативната годишна работна програма на ПРСР за 2019 година.

Тук ще влизат реконструкция и хабилитиране на съоръженията и модернизиране на оборудването и съоръженията, които ще съхраняват водата за напояване в съществуващите мрежи извън стопанствата.

Допустими ще бъдат и вложения, които да се направят за нови машини и съоръжения за напояване.

Засега нещата и тук не са достатъчно изяснени и на потенциалните бенефициенти може само да се каже, че сред допустимите разходи, които ще правят, ще влиза и реконструкция на сгради и недвижима собственост.

Ще могат да се купуват и инсталират нови машини, съоръжения и оборудване, включително и такива, които са свързани с опазване на околната среда и подобряване на енергийната ефективност.

Към нематериалните инвестиции по подмярката ще спадат разходите за проекта и предпроектните проучвания, както и таксите и хонорарите за архитекти, инженери и консултанти - при условие, че общите зарходи за проекта не надхвърлят 12% от общия размер на допустимите инвестиции.

Ще бъдат разрешени и харчовете за ноу-хау, придобиване на патентни права и лицензи, за софтуер и за системи за управление на качеството и подготовка за сертификация.

44 млнл.лв ще има за втори прием за малките стопанства

Също през май 2019 трябва да бъде обявена процедурата за подаване на проектите.

Въпросната подмярка 6.3 пак ще предоставя стартова помощ за развитието на малките стопанства. Общият й бюджет ще бъде 22 млн. евро, като ще има ограничения за финансовата помощ за един проект до 15 000 евро.

16 млн. лева за късите вериги за доставки са предвидени по подмярка 16.4 за подкрепа за т.нар. хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата за доставки.

Важно е да се знае, че ще се подпомагат само тези къси вериги, които включват не повече от един посредник между земеделския стопанин и потребителя.

Освен създаване на къси вериги, кандидатите ще имат право и да създават и развиват местните пазари.

Организациите, които ще кандидатстват трябва да са съставени от земеделски стопани, малки и средни предприятия или търговци на дребно.

Ще им се дава финансова помощ и за популяризиране на късите вериги и местните пазари.

Могат също да правят и проучвания за приложимост на проектите си за сътрудничество. За тази цел ще имат право на 5 000 евро на година за обединение за къса верига или за местен пазар, за първата фаза на изпълнение на проекта.

За стимулиране на интерес и разширяване на състава си те ще имат право и на 10 000 евро на година за обединение за къса верига или за местен пазар - пак само за първата фаза на изпълнение на проекта.

На текущи харчове те ще имат право само по време на втората втората фаза при изпълнение на проекта. Харчовете за популяризиране на дейността им също им се полагат само за втората фаза на проекта.

24 млн.лева за културно и природно наследство в селата

Инвестициите за целта са по подмярка 7.6, чийто бюджет е 12,1 млн. евро, но и зависи от от остатъчния бюджет след сключените договори от първи проведен прием през 2016 година, който трябва да се отчете.

От юни до август ще могат да подават проекти само местните поделения на вероизповеданията при максимален размер на помощта до 400 000 евро.

Ще се определи остатъчен бюджет за малки пилотни проекти на местните групи

Подмярката 19.1, която ще ги подкрепя финансово ще разполага с бюджет, който е останал от другите подмерки на мярка 19 - стойността предстои да се уточни.

Ще се подпомагат дейности, които популяризират местната идентичност, но и могат да се купуват материални активи.

Ще има и подкрепа за нематериални активи и за въвеждане на иновативни дейности в интерес на местните общности.

2 млн.лева за сътрудничество между местните групи

Подмярка 19.3, която трябва да стартира през август, ще подпомага местните инициативни групи да си сътрудничат в разработване и внедряване на продукти, услуги и иновации.

Бюджетът за 2019 г. е 1 млн. евро.

За подготвителна помощ за дейностите си те ще имат право на финансова помощ, равна най-много на 10 000 евро за проекти за вътрешнотериториално сътрудничество и до 25 000 евро за транснационално.

Таванът за самото изпълнение на проектите ще е 50 000 евро за вътрешно сътрудничесто и 100 000 евро за транснационално.

Общият индикативен бюджет за всичи тези приеми, предвидено за 2019 г. ще бъде 101 578 261 евро.

Инфраструктурата за напояване извън земеделските стопанства ще може да бъде подновена от 2019 г. нататък
Инфраструктурата за напояване извън земеделските стопанства ще може да бъде подновена от 2019 г. нататък
Участниците в къси вериги за доставки и организаторите на местни пазари ще получат подкрепа през 2019 година
Участниците в къси вериги за доставки и организаторите на местни пазари ще получат подкрепа през 2019 година
Малките стопанства ще могат да кандидатстват отново с проекти за своето развитие и превръщане в жизнени стопански единици
Малките стопанства ще могат да кандидатстват отново с проекти за своето развитие и превръщане в жизнени стопански единици